Omlet w stylu śródziemnomorskim

Omlet to świetne wyjście kiedy mamy mało czasu na przygotowanie pożywnego i smacznego posiłku. Daje ogromną dowolność w wyborze smaku i dodatków, ale też w sposobie przygotowania. Omlet to dobra propozycja zarówno na leniwe śniadanie jak i szybki obiad czy lunch. Ja lubię omlety w stylu wiejskim, takie jak ten, który Wam dziś pokażę. Ciacho woli omlety biszkoptowe, bardzo lekkie i puszyste, najczęściej je je na słodko. Przepis na taki omlet podam Wam wkrótce. Wybór należy do Was.


SKŁADNIKI:
na 1 porcję
  • 2 jajka
  • 2 suszone pomidorki w oliwie
  • kilka czarnych oliwek
  • kawałek surowej, długo dojrzewającej kiełbasy (ok. 2-3 cm)
  • 1/2 małej cebuli
  • listki bazylii
  • sól i pieprz
  • odrobina oliwy

Rozgrzejcie patelnię, jeśli to konieczne natłuśćcie ją lekko oliwą.


Cebulę posiekajcie, kiełbasę pokrójcie w cienkie plastry. Wrzućcie wszystko na gorącą patelnię.

Pomidorki odsączcie z nadmiaru oliwy, pokrójcie je w cienkie plastry. Oliwki pokrójcie na kawałki. Posiekajcie bazylię. Dorzućcie wszystko do podsmażonej cebuli i kiełbasy.

W miseczce rozbełtajcie jajka, dodajcie odrobinę soli i pieprzu. Jajka wylejcie na patelnię. Potrząsając na boki rozprowadźcie je na pozostałych składnikach.

Kiedy jajka zaczną się ścinać podważcie lekko brzegi i przechylcie patelnią aby luźne jajko wpłynęło pod spód tego ściętego.


Ja lubię kiedy wierzch jest miękki, więc smażę omlet tylko z jednej strony. Jeśli lubicie mocno ścięte jajka, przewróćcie omlet.

Najlepiej jeść zaraz po przygotowaniu.

SMACZNEGO! 



Komentarze