Omlet to świetne wyjście kiedy mamy mało czasu na przygotowanie pożywnego i smacznego posiłku. Daje ogromną dowolność w wyborze smaku i dodatków, ale też w sposobie przygotowania. Omlet to dobra propozycja zarówno na leniwe śniadanie jak i szybki obiad czy lunch. Ja lubię omlety w stylu wiejskim, takie jak ten, który Wam dziś pokażę. Ciacho woli omlety biszkoptowe, bardzo lekkie i puszyste, najczęściej je je na słodko. Przepis na taki omlet podam Wam wkrótce. Wybór należy do Was.
SKŁADNIKI:
na 1 porcję
- 2 jajka
- 2 suszone pomidorki w oliwie
- kilka czarnych oliwek
- kawałek surowej, długo dojrzewającej kiełbasy (ok. 2-3 cm)
- 1/2 małej cebuli
- listki bazylii
- sól i pieprz
- odrobina oliwy
Rozgrzejcie patelnię, jeśli to konieczne natłuśćcie ją lekko oliwą.
Cebulę posiekajcie, kiełbasę pokrójcie w cienkie plastry. Wrzućcie wszystko na gorącą patelnię.
Pomidorki odsączcie z nadmiaru oliwy, pokrójcie je w cienkie plastry. Oliwki pokrójcie na kawałki. Posiekajcie bazylię. Dorzućcie wszystko do podsmażonej cebuli i kiełbasy.
W miseczce rozbełtajcie jajka, dodajcie odrobinę soli i pieprzu. Jajka wylejcie na patelnię. Potrząsając na boki rozprowadźcie je na pozostałych składnikach.
Kiedy jajka zaczną się ścinać podważcie lekko brzegi i przechylcie patelnią aby luźne jajko wpłynęło pod spód tego ściętego.
Ja lubię kiedy wierzch jest miękki, więc smażę omlet tylko z jednej strony. Jeśli lubicie mocno ścięte jajka, przewróćcie omlet.
Najlepiej jeść zaraz po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz