Pizza
zbyt często kojarzy się z ciężkim, niezdrowym fast foodem. Zupełnie
niepotrzebnie, bo zrobiona w domu, z warzywami, domowym sosem i odrobiną
sera może być całkiem zdrowym, pożywnym i łatwym posiłkiem. Przy okazji
robienia pizzy można też wykorzystać zalegające w lodówce resztki
warzyw, wędlin czy mięsa. Ja zaliczam pizzę do dań szybkich, wiem, że
ciasto musi wyrosnąć, ale ja w tym czasie mogę robić coś innego, więc w
sumie pizzy nie trzeba poświęcać dużo czasu. Poza tym, jest to jedno z ulubionych dań Ciacha i chętnie uczestniczy w jego przygotowaniu. A wiadomo, mężczyzna w kuchni, do tego taki, który wie co robi, to bardzo miły widok.
Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne, miękkie, ale chrupiące ciasto.
SKŁADNIKI:
na 1 dużą pizzę na średnim spodzie
- 300 g mąki
- 25 g drożdży świeżych lub ok. 12 suchych
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki dobrej oliwy - może być aromatyzowana ziołami lub czosnkiem, albo z zalewy z suszonych pomidorów
Mleko
podgrzej do temperatury ok. 40°C. W ciepłym mleku rozpuść dokładnie
drożdże i cukier. Dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na kilka minut w ciepłe
miejsce.
Kiedy
rozczyn lekko podrośnie wlej go do pozostałej mąki, dodaj sól i oliwę i
zagnieć miękkie ciasto. Początkowo może się trochę lepić, ale w miarę
zagniatania nabierze gładkości. Jeśli to koniecznie możesz dodaj trochę
mąki.
Dużą
szklaną misę wysmaruj oliwą, włóż do niej kulkę ciasta i obróć kilka
razy, aby ciasto także pokryło się oliwą. Naczynie przykryj folią
aluminiową lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (na kaloryfer, nad
piec, lub ewentualnie do nastawionego na minimalną temperaturę - ok. 70°C piekarnika) na mniej więcej 40 minut.
Kiedy
ciasto podwoi swoją objętość uderz je pięścią, wyjmij z miski i chwilę
powyrabiaj. Ręką rozciągnij ciasto na cienki placek (lub dwa). Piecz na
pergaminie, siatce do pizzy lub kamieniu.
W moim piekarniku nagrzanym do 250°C pizzę z niedużą ilością składników piekę ok. 12-15 minut.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz