Miękkie
i wilgotne ciasto czekoladowe i puszysty sernik, a do tego kwaśne
jeżyny. Serniko-brownie to właśnie jest ciasto idealne. Przepis na nie
znalazłam w 5. numerze magazynu Food&Friends i trochę go
zmodyfikowałam. Nawet Ciacho uznał, że ciacho jest świetne i się nim zajadał.
SKŁADNIKI:
- 300 g czekolady
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 5 jajek "m"
- 210 g mąki pszennej
- ekstrakt waniliowy
- 250 g ricotty
- 150 g mielonego twarogu
- 80 g cukru
- 2 jajka "m"
- 20 g mąki pszennej
- 200 g świeżych jeżyn
- trochę posiekanej czekolady (1/3 tabliczki)
Piekarnik nastaw na 175°C a blaszkę 20x30 cm wyłóż pergaminem.
Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Jajka
i cukier ubij na puszysta pianę. Dodaj przestudzoną czekoladę i kilka
kropel ekstraktu waniliowego i ubijaj jeszcze chwilę.
Do masy dodaj mąkę i wymieszaj wszystko łyżką. Ciasto wylej do przygotowanej formy.
Wszystkie
składniki na warstwę serową wymieszaj mikserem. Wylej ser na warstwę
czekoladową i nożem lub widelcem lekko wymieszaj, tak żeby powstał
marmurkowy wzór.
Na wierzch ciasta powciskaj delikatnie jeżyny. Posyp odrobiną czekolady.
Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 25-30 minut.
Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz