Drożdżówki z porzeczkami

Uwielbiam czarną porzeczkę. Czerwoną i białą też lubię, ale czarna zdecydowanie wygrywa. Ciacho, jak już wiecie, nie jest koneserem owoców, ale miałam nadzieję, że do porzeczkowych drożdżówek się jednak przekona. Upiekłam kilka, cały dom pachniał drożdżowym ciastem i słodkim porzeczkowym dżemem. Przyjaciółki, które akurat wpadły na herbatę (w te upały oczywiście mrożoną) nie mogły się oprzeć i kilka drożdżówek zniknęło jeszcze ciepłych. Ciacho podchodził do nich jak do jeża, do drożdżówek, nie przyjaciółek oczywiście ;) Ostatecznie chyba jednak nie były takie straszne, bo zjadł. Ba, nawet mu smakowały, bo: "nie było za dużo porzeczek". Nie rozumiem stwierdzenia "za dużo porzeczek" no ale cóż, bywa. Ja Babeczka porzeczki uwielbiam i tyle.


SKŁADNIKI na 10 drożdżówek:
dżem:
  • 2 szklanki czarnej porzeczki
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki)
 ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub 10 g świeżych
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny (ok. 1 łyżki)
  • szczypta soli
Najpierw przygotuj dżem, możesz to zrobić nawet kilka dni wcześniej. Porzeczki umyj i oczyść z resztek listków i gałązek. Owoce wsyp do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier i sok z cytryny, a jeśli trzeba 2-3 łyżki wody. Dżem gotuj aż powstanie kleista, błyszcząca masa.

Przygotuj ciasto drożdżowe. Mleko podgrzej, ale nie zagotuj. Dodaj do niego cukier i masło. Rozpuść wszystko i wystudź do temperatury ok. 40°C. Powinno być letnie a nie gorące. 

Dodaj drożdże, sok z cytryny i jajka i dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj ok. 100 g mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość dodaj resztę mąki i wyrób gładkie, pulchne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce (aż podwoi objętość).

Przygotuj 10 kokilek, foremek na babeczki lub blachę do mufinek i wysmaruj je masłem. Piekarnik nastaw na 170°C.

Kiedy ciasto wyrośnie wyjmij je na blat i rozwałkuj na cienki (3-4 mm), duży kwadrat (lub coś zbliżonego). Jeśli dżem jest zrobiony wcześniej, dodaj do niego łyżkę wody i lekko podgrzej, żeby łatwiej go rozsmarować. Nałóż cienką warstwę dżemu na całe ciasto i zwiń w rulon. Pokrój ciasto na 10 części. Każdą drożdżówkę umieść w kokilce/foremce/zagłębieniu blachy. 


Drożdżówki piecz ok. 20 minut, ale jest to bardzo zależne od piekarnika, więc sprawdź już po 12-15 minutach.

SMACZNEGO!

Komentarze