Szarlotka na kruchym spodzie

Pachnąca cynamonem, słodka i chrupiąca szarlotka to ciasto dobre na każdą porę roku. W domu miałam 2 kg trochę już miękkich jabłek, do jedzenia na surowo już się nie nadawały, ale do szarlotki były świetne. Ciacho (jak się później okazało nie wiedząc o czym mówi) wybrał szarlotkę na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Dla mnie był to wybór idealny, bo odkąd mam dobry mikser planetarny zagniatanie kruchego ciasta trwa zaledwie chwilę. Oczywiście możecie ciasto zagnieść ręcznie, ale jeśli macie mikser nie obawiajcie się go użyć. Ciasto będzie równie smaczne.


SKŁADNIKI:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • kilka ziarenek kardamonu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
Zagnieć kruche ciasto. Jeśli używasz miksera wsyp mąkę, cukier i kawałki zimnego ciasta do misy i włącz mikser na średnie obroty. Kiedy składniki połączą się w "piasek" dodaj jajko i zimną wodę. Zagnieć gładkie, dość zbite ciasto. Jeśli trzeba dodaj więcej wody lub więcej mąki.

Jeśli zagniatasz ciasto ręcznie wysyp na blat mąkę i pokrojone masło. Nożem posiekaj składniki (lub zagnieć szybko palcami). Dodaj cukier, jajko i wodę i zagnieć kulkę sprężystego ciasta.

Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Blaszkę o wymiarach 25x25 cm wyłóż pergaminem. Piekarnik nastaw na 170°C.

Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na małe kawałki. Do dużego garnka wrzuć jabłka, 2 łyżki wody, cukier i skórkę z pomarańczy. Podgotuj lekko owoce (kilka minut, nie powinny się rozpaść), dodaj przyprawy i mąkę i wymieszaj.  

Wszystkie składniki kruszonki zagnieć ręcznie lub mikserem.

Zimne ciasto rozwałkuj na cienki placek. Powinno wystarczyć na spód i brzegi foremki. Wyłóż formę, nakłuj ciasto i posmaruj je rozbełtanym jajkiem.

Na ciasto wyłóż przygotowane jabłka. Wierzch posyp kruszonką.

Ciasto piecz ok. 40 minut aż zrumieni się z wierzchu.


Gotową szarlotkę odstaw do przestygnięcia. Możesz ją podać na ciepło z lodami lub poczeka aż wystygnie.

SMACZNEGO!

Komentarze