Aktualna
pogoda raczej nie wymaga od nas dodatkowego chłodzenia się, ale mam
nadzieję, że wkrótce trochę się ociepli i znów będzie można myśleć o
sorbetach, mrożonych deserach czy chłodzących koktajlach. Jednym z moich
ulubionych sposobów na upał jest mus-koktajl z mango. Uwielbiam jego
prostotę i orzeźwiający smak.
SKŁADNIKI:
na 2 duże porcje
- 1 dojrzałe, soczyste mango
- 350 g jogurtu naturalnego
- limonka
- kilka borówek/malin/jagód
- listki mięty lub melisy
Mango
przekrój przy pestce i łyżką wydrąż miąższ. Wyszoruj limonkę i zetrzyj z
niej skórkę, wyciśnij sok z 1 połówki. Bo blendera wrzuć mango, jogurt,
sok oraz skórkę z limonki. Zmiksuj wszystko na gładko.
Mus
przełóż do szklanek lub pucharków i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem do każdego naczynka wrzuć kilka owoców i drobne listki
mięty lub melisy.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz