Czy
można nie lubić miodownika? Na pewno nie! Ja lubię, ale jakoś nigdy
wcześniej nie miałam motywacji aby go zrobić. W końcu pyszne miodowe
ciasto pełne orzeszków zażyczył sobie mój przyjaciel. No i jest, tzn.
było bo już nie ma. Słodkie, ale jednak nie za bardzo, wilgotne i
rozpływające się w ustach. Blaty to delikatnie zmodyfikowane ciasto do
Stefanki i możecie wykorzystać je do wielu innych przekładańcow.
SKŁADNIKI:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki + 1/4 szklanki do podsypywania
- 50 g masła
- 1/4 szklanki śmietany
- 100 g brązowego cukru
- 2 czubate łyżki miodu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
na przełożenie:
- 400 g śmietanki 36%
- 0,3 l mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 100 g masła
- 1/2 szklanki orzechów w miodzie*
- 1/2 czekolady deserowej
Przygotujcie
blaszkę do pieczenia o wymiarach ... i trzy arkusze papieru do
wypieków. Na każdym arkuszu odrysujcie wymiary blachy. Piekarnik
nagrzejcie do 180°C.
Składniki na ciasto zagniećcie aż powstanie w miarę gładka kulka. Zważcie ją i podzielcie na 3 części.
Do
każdego kawałka ciasta dosypcie trochę mąki (ok. 1 płaską łyżkę) i
jeszcze trochę zagnieć. Ciasto cienko rozwałkuj bezpośrednio na papierze
na odrysowany wcześniej wymiar. Masa jest bardzo lepka i przeniesienie
rozwałkowanego wcześniej placka jest praktycznie niemożliwe.
Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut.
Przygotuj
krem budyniowy. Z mleka odlej 2/3 szklanki, resztę zagotuj ze śmietanką
i miodem. W zimnym mleku rozmieszaj skrobię. Kiedy płyn się zagotuje
dodaj skrobię i energicznie mieszaj rózgą tak żeby nie było grudek.
Budyń odstaw do wystygnięcia.
W misie miksera ubij masło. Do masła dodawaj powoli chłodny budyń. Zmiksuj wszystko na gładki krem i odstaw na chwilę do schłodzenia do lodówki.
W misie miksera ubij masło. Do masła dodawaj powoli chłodny budyń. Zmiksuj wszystko na gładki krem i odstaw na chwilę do schłodzenia do lodówki.
Blat
ciasta posmaruj cienko orzechami w miodzie (trudno uzyskać równą
warstwę, więc się tym nie przejmuj). Na orzechy nałóż 1/3 kremu
budyniowego, na krem nałóż kolejny blat z orzeszkami i kremem. Ostatni
blat posmaruj najpierw kremem, potem obsyp startą czekoladą i ozdób
orzechami. Ciasto potrzebuje kilku godzin żeby zmięknąć, więc przykryj
je folią i odstaw do lodówki.
SMACZNEGO!
*
Orzechy w miodzie można kupić lub zrobić samemu. Wystarczy ciasno
upchnąć różne, grubo posiekane orzechy w słoiku i zalać lekko podgrzanym
miodem. Aby orzeszki zmiękły wystarczy odstawić je na kilka dni.
Komentarze
Prześlij komentarz