Porzeczka pod chmurą

Jak już wiecie, czarna porzeczka to jeden z moich ulubionych owoców. Nie ma chyba przetworu z czarnej porzeczki, który byłby niedobry. W ramach małej odmiany, po dżemach i sokach truskawkowych, przyszedł czas ma 'curd', czyli gęsty krem z owoców, masła i jajek. Nawet Ciacho polubił ten wynalazek, więc jestem pewna, że i Wam zasmakuje. Tym razem porzeczkowy 'curd' wystąpi w trio z puszystym biszkoptem i niebiańską bitą śmietaną.


SKŁADNIKI:
'curd':
  • 250 g czarnych porzeczek
  • 3/4 szklanki cukru z wanilią
  • 50 g masła
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki wody
biszkopt:
  • 3 jajka
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 75 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • duży kubek śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • porzeczki i listki mięty do ozdoby
  • 1/4 szklanki soku porzeczkowego
Owoce wrzuć do garnka, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut. Później rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i przetrzyj przez sito.

Purée porzeczkowe przełóż do miski. Dodaj cukier i masło. Masę podgrzewaj nad garnkiem z gotującą się wodą (w kąpieli wodnej) i stale mieszaj. Dodaj roztrzepane jajka i mieszaj krem aż wszystko się podłączy.

Krem podgrzewaj stale mieszając aż zgęstnieje. Zajmie to ok. 20 minut.
 
Gotowy możesz przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować na przyszłość, część będzie Ci też potrzebna do ciasta.
 
 
Przygotuj biszkopt. Tortownicę (∅ 22-25 cm) wyłóż na dnie papierem do wypieków. Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę przez sito i dodaj proszek do pieczenia.
 
Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka. Do Masy z żółtek dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie (najlepiej mikserem). Teraz powoli dodawaj pianę z białek.

Piekarnik nastaw na 160°C. Ciasto wylej do formy i wstaw do piekarnika na ok. 20-30 minut. Czas pieczenia biszkoptu jest bardzo subiektywny i każdy piecyk piecze inaczej. Kiedy będzie już ścięty z wierzchu i zarumieniony sprawdź patyczkiem czy jest gotowy.

Upieczony biszkopt wyjmij z formy i odstaw do wystygnięcia.

Kiedy biszkopt i krem porzeczkowy są gotowe ubij śmietanę z cukrem pudrem. Biszkopt ułóż na paterze lub talerzu i nasącz sokiem z porzeczek wymieszanym z odrobiną wody. Na ciasto wyłóż około centymetrową warstwę kremu porzeczkowego. Przykryj wszystko bitą śmietaną i ozdób porzeczkami i miętą.

 
Ciasto wstaw do lodówki, powinno się chłodzić przez ok. godzinę przed podaniem.

SMACZNEGO!


Komentarze