Tarta serowo-ziołowa

Wizyty u rodziców zwykle kończą się paczką żywnościową. Boją się żebyśmy nie umarli z głodu, czy martwią o jakość tego co jemy? Nie wiem, ale fajnie czasem dostać smakołyki, na które sami byśmy nie wpadli. Tym razem do lodówki trafił spory zapas serków kanapkowych ze szczypiorkiem. Ciacho oczywiście ich nie je, więc zostałam sama na polu walki. Przez 3 tygodnie udało mi się zjeść 2 opakowania. Zostały jeszcze 4. Sprawę uratował mundial, a w zasadzie okołofinałowe spotkanie z przyjaciółmi. Wiadomo, z pustymi rękoma iść nie wypada, więc postanowiłam zrobić eksperymentalną tartę - sernik ziołowy. Ogołociłam balkonowy krzaczek bazylii, przystrzygłam trochę oregano, rozmaryn i rukolę i okazało się, że całkiem nieźle ten miks wyszedł.


SKŁADNIKI:
kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 ml wody
  • sól
  • suchy groch, fasola lub ciężarki do pieczenia kruchego ciasta
masa serowa:
  • 4 opakowania serka kanapkowego ze szczypiorkiem (600 g)
  • 3 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • garść ulubionych ziół (ja użyłam przede wszystkim bazylii)
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Ja przygotowałam kruche ciasto w mikserze, po prostu wrzuciłam kawałki masła, sól i mąkę i miksowałam powoli wlewając wodę, aż wyszła gładka kulka. Ciasto możesz też zrobić ręcznie. Posiekaj zimne masło i zagnieć je z mąką i solą, dolewając co jakiś czas trochę zimnej wody. Gładkie ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę lub na 30 minut do zamrażarki. 

Nastawcie piekarnik na 180°C. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem.

Chłodne ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim blachę zostawiając dość wysoki rant. Nakłuj ciasto widelcem, przykryj je arkuszem pergaminu i wysyp groch/fasolę/ciężarki. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. 

W czasie wstępnego pieczenia ciasta, przygotuj masę serową. Jeśli macie dobry mikser wrzućcie twarożek, jajka i mąkę do misy i zmiksujcie na gładką masę. 

Zioła drobno posiekajcie i dorzućcie do sera. Doprawcie masę solą, pieprzem i słodką papryką. Powinna być intensywna w smaku.

Kiedy ciasto się podpiecze, ściągnijcie pergamin z ciężarkami i wylejcie masę serową. Zmniejszcie temperaturę pieczenia do 150°C. Sernik powinien piec się ok. 45 minut, ale wiele zależy od piekarnika i grubości warstwy serowej. Już po 30 minutach możecie sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowy.


Tarta serowo-ziołowa jest smaczna zarówno na ciepło i jak i zimna. Ja wolę tę drugą opcję.

SMACZNEGO!

Komentarze

  1. Genialny jest ten przepis! Ja dorzucilam jeszcze kapary i też fajnie smakowalo.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz