Wiosna
to czas burz, słońca i tęczy :) Właśnie tęcza zainspirowała mnie do
przygotowania tego deseru. Jest to tęczowa wersja sernika na zimno z
galaretką i owocami. Jest bardzo łatwy, ale wymaga sporo czasu, więc
jeśli chcecie go przygotować na jakąś okazję, to warto zacząć 2-3 dni
wcześniej (chyba, że cały dzień spędzicie w domu). Poniżej podam Wam
raczej sposób, a nie przepis, bo zrobienie galaretki i sernika na zimno
to mało wymagające zajęcie.
SKŁADNIKI:
na 10-12 porcji
- galaretki: czerwona (np. truskawkowa), pomarańczowa, żółta (np. cytrynowa), zielona (np. kiwi), niebieska, fioletowa, różowa
- serek homogenizowany waniliowy
- truskawki lub inne drobne owoce
Przygotuj
12 pucharków lub szklanek. Możesz też wyłożyć folią spożywczą duże
naczynie, np. blaszkę na ciasto i zrobić jeden deser, który później
pokroisz na kawałki.
Czerwoną galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody. Rozlej ją do przygotowanych pucharków i odstaw do stężenia.
Kiedy
pierwsza warstwa stężeje w 300 ml wody rozpuść pomarańczową galaretkę.
Kiedy będzie już chłodna dodaj do niej 3 łyżki serka homogenizowanego i
wylej na czerwoną warstwę. Odstaw do stężenia.
W
400 ml wody przygotuj żółtą galaretkę. Umyj, oczyść i pokrój w
plasterki kilka truskawek. Owoce ułóż na zastygłej warstwie serkowej i
zalej chłodną, żółtą galaretką. Odstaw do stężenia.
Gdy żółta warstwa stężeje przygotuj kolejną galaretkę. W 300 ml wody rozpuść zieloną galaretkę. Podobnie jak wcześniej, kiedy będzie już chłodna dodaj do niej 3 łyżki serka homogenizowanego i wylej na żółtą warstwę. Odstaw do stężenia.
W
400 ml wody przygotuj niebieską galaretkę. Umyj, oczyść i pokrój w plasterki
kilka truskawek. Owoce ułóż na zastygłej warstwie i zalej
chłodną, niebieską galaretką. Odstaw do stężenia.
Kiedy niebieska warstwa stężeje przygotuj kolejną warstwę. W 300 ml wody
rozpuść fioletową galaretkę. Podobnie jak wcześniej, kiedy będzie już
chłodna dodaj do niej 3 łyżki serka homogenizowanego i wylej na poprzednią
warstwę. Odstaw do stężenia.
Przed przygotowaniem ostatniej warstwy galaretki umyte truskawki przekrój na połówki i ładnie ułóż w prawie pełnych pucharkach.
Różową
galaretkę rozpuść w 400 ml wody. Odstaw ją do lekkiego stężenia. Wlej
OSTATNIĄ warstwę. Deser odstaw do lodówki do ostatecznego stężenia.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz