Tortilla z kurczakiem i sałatką

Ja i Ciacho uwielbiamy tortille, ale gotowe placki, które można kupić w sklepie są trochę za grube, a ich skład pozostawia wiele do życzenia. Trochę lepiej jest zwykle w knajpkach czy restauracjach, ale mimo wszystko najchętniej przygotowuję tortille w domu. Nie dość, że wiem dokładnie z czego składają się placki i czym je później wypycham, to jeszcze mamy przy tym sporo zabawy. Podział obowiązków przy tortilli jest prosty - ja robię placki i ewentualnie wkładkę mięsną, czyli kurczaka, a Ciacho zawija i przy okazji dorzuca jakieś zieleniny. Wspólnie przygotowany posiłek zawsze smakuje najlepiej :)



SKŁADNIKI:
na 4 porcje

placki:
  • 1 szklanka mąki kukurydzanej
  • 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału, np. luksusowej
  • 1 szklanka wody (możesz potrzebować więcej)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
kurczak:
  • 2 małe lub 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosy Worcestershire
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina sosu tabasco lub ostrej pasty paprykowej
poza tym:
  • liście ulubionej sałaty
  • kukurydza (z puszki lub ugotowana i odkrojona z kolby)
  • papryka czerwona
  • pomidor
  • zielona cebulka
  • ulubiony sos, ja lubię czosnkowy (jogurt grecki, zgnieciony czosnek, sól, pieprz i kilka posiekanych kaparów)
  • przyda się też papier śniadaniowy lub folia aluminiowa
Na początku zamarynujcie kurczaka. Możecie zrobić to dzień wcześniej. Oczyśćcie mięso z błon i innych niechcianych elementów i pokrójcie na średniej wielkości kawałki. Wymieszajcie wszystkie składniki marynaty, wrzućcie kurczaka, zamknijcie pojemnik i odstawcie do lodówki najlepiej na kilka godzin.

Przygotujcie placki. Wymieszajcie mąki i przyprawy. Dodajcie oliwę i wymieszajcie z suchymi składnikami. Powoli dolewajcie wody i zagniatajcie ciasto. Być może będziecie potrzebowali trochę mniej lub trochę więcej wody, ostatecznie ciasto powinno być suche, ale jednolite. Wyrabiajcie ciasto ok. 10 minut. Gotową kulkę ciasta włóżcie do miseczki i przykryjcie folią lub zwilżoną ściereczką. Odstawcie na ok. pół godziny.

W tym czasie usmażcie lub ugrilujcie mięso. Możecie też przygotować sos.

Kiedy ciasto odpocznie podzielcie je na 4 części. Każdą rozwałkujcie na cieniutki placek (1-2 mm). Rozgrzejcie dużą patelnię. Placek ciasta połóżcie na suchej, gorącej patelni i podgrzewajcie aż powstaną bąble, a ciasto zrobi się suche, przerzućcie na drugą stronę. Upieczcie tak wszystkie placki.


Przygotujcie kawałki papieru lub folii. Na każdy nałóżcie tortillę. Placek posmarujcie sosem, nałóżcie sałatę, kukurydzę, paprykę, pomidora, cebulkę i kurczaka i zwińcie ciasno tortillę.  

SMACZNEGO!

Komentarze