Był już czas na domową pizzę, tortillę, sushi, makarony itp. Teraz króluje za to burger. Co chwilę powstają knajpki oferujące najróżniejsze wersje bułek z mięsem w opcji mniej lub bardziej luksusowej. Burger przestał być już kojarzony z marnym fastfoodem, a inwencja najlepszych burgerowni często zadziwia. Ku uciesze Ciacha postanowiłam przygotować domową wersję burgerów. To naprawdę łatwe zadanie, trzeba tylko zaopatrzyć się w dobre składniki i użyć wyobraźni.
SKŁADNIKI:
na 4 burgery
- 500 g dobrej mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta imbiru
- szczypta ostrej papryki
- łyżka oliwy
- sałata
- 8 plastrów bekonu
- 4 jajka
- 2 korniszony (ze spiżarki mamy)
- 1 czerwona cebula
- 4 plastry dobrego sera (wybrałam mazdamer)
- 4 bułki kajzerki
- majonez
- keczup
- musztarda
Na początek przygotuj mięso. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Wołowinę, jajko, siekaną cebulę i natkę pietruszki wymieszaj. Dodaj keczup, musztardę, sos Worcestershire i sypkie przyprawy. Dolej zimną wodę i wyrabiaj przez chwilę masę. Podziel mięso na 4 części i uformuj spore, dość płaskie (1 cm) burgery. Odstaw je na chwilę do lodówki.
Rozgrzej mocno patelnię i lekko natłuść oliwą, chyba że używasz patelni beztłuszczowej. Możesz też użyć patelni grillowej. Usmaż burgery, z każdej strony ok. 3 minuty. Gotowe burgery odstaw na chwilę.
Bułki przekrój i opiecz w tosterze lub piekarniku. Usmaż bekon i jajka. Sałatę pokrój w paski, a cebulę i korniszony w plasterki.
Jedną część bułki posmaruj odrobiną majonezu. Ułóż na niej jajko, mięso i ser. Posmaruj keczupem lub musztardą (ja wolę musztardę, a Ciacho keczup). Na górę połóż sałatę, cebulę, bekon i korniszony. Przykryj wszystko drugim kawałkiem bułki. Proste, prawda?
Jeśli chcecie, możecie użyć też pomidorów, oliwek, mozzarelli, czy każdego innego składnika jaki lubicie :)
Komentarze
Prześlij komentarz