Ciacho odbierał ostatnio mojego Tatę z imprezy. Oczywiści nie dali im odjechać zanim każdy nie zjadł choć kawałka ciasta. No i Ciacho przyjechał cały zachwycony... takim kopcem z bananem i śmietaną. Oczywiście od razu wymyślił, że powinnam takie coś upiec. Ciacho raczej nie miewa zachcianek, więc jak już coś wymyśli, to staram się to realizować. Tylko jak to upiec? Pamiętam, że kopiec kreta królował kiedyś jako ciasto w proszku, kilka razy nawet je robiłam, ale od dawna staram się gotowców unikać. No i rozpoczęłam składanie potrzebnych przepisów. Doskonałym spodem kopca kreta okazał się być biszkopt wg przepisu Nigelli Lawson (Jak być domową boginią - biszkopt przekładany). Ciasto jest puszyste, ale wilgotne i dość zbite aby utrzymać kopę bitej śmietany i banany.
SKŁADNIKI:
biszkopt ⌀ 22 cm:
- 115 g miękkiego masła
- 115 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 100 g mąki pszennej
- 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mleka
nadzienie:
- 2 banany
- 330 ml śmietany kremówki 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny + woda
Piekarnik nastaw na 180°C. Tortownicę (∅ 22 cm) wyłóż na dnie papierem do wypieków, a brzegi wysmaruj masłem.
Ciasto można zrobić na dwa sposoby. Najłatwiej wrzucić wszystko do malaksera i zmiksować składniki na gładką masę. Ten sposób poleca Nigella Lawson.
Możesz też utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i po łyżce mąki wymieszanej ze skrobią, kakaem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj mleko i wszystko utrzyj na jednolitą masę.
Ciasto przelej do formy i piecz 25 minut. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut w formie, później wyjmij je i oderwij papier. Odstaw do wystygnięcia.
Kiedy ciasto zupełnie wystygnie zetnij delikatnie górę biszkoptu i pokrusz.
Ubij na sztywno śmietanę i dodaj cukier puder. Żelatynę zalej odrobiną gorącej wody i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Do żelatyny dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj. Stale ubijając śmietanę dodaj żelatynę. Upewnij się, że żelatyna jest dokładnie rozprowadzona w śmietanie.
Banany obierz i pokrój w grube plastry. Ułóż je na biszkopcie, a na owoce wyłóż ubitą śmietanę. Uformuj śmietankę w kopułkę i obsyp okruchami ciasta. Kopiec wstaw na kilka godzin do lodówki.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz