Lody waniliowe

Lody to jeden z ulubionych deserów Ciacha i Babeczki. Niezależnie od pory roku, zawsze jakieś małe zapasy chowają się w zamrażarce. Ostatnio postanowiliśmy więc zainwestować i, korzystając z bardzo okazyjnej ceny, zaopatrzyliśmy się w malutką maszynkę do lodów. Za jednym razem można przygotować 2 nieduże porcje (ok. 200 ml). Dla nas to wystarczająca ilość. Na pierwszy rzut poszły lody bananowe, niestety, zniecierpliwieni oczekiwaniem na pierwsze własnoręcznie zmrożone smakołyki, zjedliśmy je, zanim zdążyłam zrobić ciekawe zdjęcia. Obiecuję, że jeszcze podam Wam ten przepis, bo lody wyszły pyszne i na pewno jeszcze nie raz je zrobimy. Następny wyrób - lody waniliowe na szczęście zostały uwiecznione i spokojnie mogę je Wam pokazać. Polecam! Są banalnie proste i o niebo lepsze niż sklepowe odpowiedniki. 


SKŁADNIKI:
na 2 porcje (ok. 200 ml)*
  • 100 g śmietany kremówki 30-36 %
  • 80 ml mleka 3,2 %
  • 1 płaska łyżka cukru pudru (najlepiej waniliowego)
  • 1 laska wanilii
  • ewentualnie łyżeczka wiórków czekoladowych, słupków migdałów czy rodzynek
*Jeśli korzystacie z większej maszynki do lodów zwiększcie odpowiednio ilość składników.

Wszystkie składniki lodów powinny być wcześniej mocno schłodzone.

Śmietankę ubijcie na sztywno. Dodajcie cukier puder. Laskę wanilii przetnijcie wzdłuż i wyjmijcie nasionka. Dorzućcie je do śmietanki. Dolejcie mleko i wszystko dokładnie wymieszajcie. Jeśli chcecie możecie teraz dodać czekoladę lub bakalie.


Masę lodową wlejcie do maszynki i postępujcie zgodnie z jej instrukcją. Jeśli nie macie maszynki, to przelejcie masę do metalowego naczynie i wstawcie do zamrażalnika. Co pół godziny wyjmujcie masę i dokładnie i szybko zmiksujcie. Powtórzcie to kilka razy, aż lody będą miały odpowiednią konsystencję.

SMACZNEGO!

Komentarze