Aromatyczny rosół

Bardzo lubię zupy. To dania, które dają ogromne możliwości, są dobre zarówno na co dzień jak i na wykwintne, odświętne kolacje czy obiady. Kiedy mam w lodówce zupę, jestem jakoś spokojniejsza, bo wiem, że po pracy wystarczy ją odgrzać i można jeść. A najczęściej taka "odstana" zupa jest jeszcze smaczniejsza. Ciacho też lubi zupy, ale tylko niektóre, te najprostsze. Oboje uwielbiamy rosół. Zdecydowanie jest to już chyba zupa kultowa. Wyobrażacie sobie jakąś rodzinną uroczystość bez rosołu? Albo przeziębienie czy kaca? Rosół jest magiczny i pomaga na wszelkie dolegliwości :) Wbrew pozorom dobry rosół nie jest potrawą łatwą. Przyznam, że uczyłam się dobrych kilka lat, ale chyba osiągnęłam to co chciałam. 


SKŁADNIKI:
na ok. 4 porcje
  • spora ćwiartka z kurczaka
  • korpus (porcja rosołowa) z kaczki - nie jest konieczny, można zastąpić kolejny kawałkiem kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 spora pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka selera
  • natka pietruszki
  • świeży lubczyk
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty - ja lubię różowy, ale czarny też jest ok
  • 3-4 ziarenka jałowca
  • sól i pieprz mielony
  • zimna woda
  • natka pietruszki
  • makaron jajeczny
Mięso opłucz w zimnej wodzie. Marchew, pietruszkę i seler obierz. Natkę selera i pietruszki i lubczyk zwiąż sznurkiem spożywczym.


Do dużego garnka włóż wszystkie warzywa (czosnek i cebulę w łupinach), zioła i mięso. Wlej zimną wodę, ale tylko tyle, żeby ledwo przykryć zawartość - to chyba najważniejsza zasada. Dodaj przyprawy (bez soli i pieprzu mielonego).

Rosół gotuj bez przykrywki, na wolnym ogniu, powinien lekko bulgotać, ale nie gotować się intensywnie. Jeśli mocno odparuje, dolej trochę zimnej wody. Zwykle gotuję rosół ok. 3-4 godziny, 2 to absolutne minimum.


Z ugotowanej zupy wyjmij warzywa i mięso. Wywar wystudź i włóż na kilka godzin do lodówki.

Cebula, czosnek, por i zioła są zazwyczaj do wyrzucenia. Pozostałe jarzyny są smaczne i można je zjeść. Ja lubię zarówno marchew, jak i seler i pietruszkę, Ciacho w rosole zjada wyłącznie marchewkę. 

Oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki. Pokrój też warzywa, które zjesz w rosole.

Z zimnego rosołu zdejmij warstwę stężałego tłuszczu. Wrzuć do zupy mięso i jarzyny i podgrzej zupę. Dopraw do smaku pieprzem, solą i ewentualnie posiekanym lubczykiem.

Rosół podawaj z makaronem jajecznym i posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO!

Komentarze