Są
łatwe, szybkie i smakują doskonale. Czego chcieć więcej. Kruche,
wielozbożowe ciasteczka pachnące pomarańczą to pozycja
obowiązkowa.
SKŁADNIKI:
- 350 g mieszanej mąki (ja użyłam krupczatki, pszennej pełnoziarnistej, żytniej i żytniej pełnoziarnistej)
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 g zimnego masła
- skórka otarta z 1 pomarańczy i sok z 1/2 pomarańczy
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- szczypta świeżo otartej gałki muszkatołowej
Mąkę
i cukier puder przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone w kostkę masło i
rozetrzyj je. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć gładkie, nieklejące
się ciasto. Odstaw je na godzinę do lodówki lub 15-20 minut do
zamrażarki.
Nastaw piekarnik na 180°C.
Chłodne
ciasto rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Szklanką lub wykrawaczką wytnij
ciasteczka. Jeśli chcesz użyć ozdobnych stempelków to odciśnij teraz
mocno wzór.
Ciasteczka poukładaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piecz ok. 10-15 minut. Gotowe odłóż na kratkę do wystudzenia.
Jeśli
chcesz wzmocnić pomarańczowy smak ciasteczek z cukru pudru i odrobiny
soku z pomarańczy przygotuj lukier i nałóż na ciastka.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz