Dyniowe ciasto z kremem

Jesień bez dyni nie istnieje. Pieczona, duszona, w formie zupy, gulaszu, curry, placków i ciasta. To jedno z tych warzyw, które nadają się do wszystkiego. Jakiś czas temu do Polski przywędrowało Halloween. Wiele osób nie popiera tego wydarzenia, ale ja uważam, że każda okazja do zabawy jest dobra, a Halloween rozwesela trochę przygnębiającą jesień. Od lat imprezy Halloweenowe kojarzą mi się przede wszystkim z ciastem dyniowym. W tym roku był podział obowiązków - moja bratowa upiekła pyszny sernik a ja dyniowe ciasto z kremem. Podstawą mojego pomysłu jest przepis na to ciasto dyniowe.  


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki startej na drobnej tarce dyni
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • laska wanilii
  • szczypta cynamonu i imbiru
  • 200 g ricotty (ewentualnie mascarpone)
  • 50 ml śmietany 36 % do ubicia lub 2 łyżki bardzo gęstej śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Formę 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170°C.

Masło włóż do garnka i roztop, ale uważaj, żeby się nie przypaliło. Dodaj do niego cukier i skórkę pomarańczową i odstaw żeby przestygło.

Mąkę przesiej z sodą, imbirem i cynamonem. 

Oddziel żółtka od białek. Dynię połącz z masą cukrową i żółtkami. Z laski wanilii wyskrob ziarenka i dorzuć do ciasta.

Ubij na sztywno białka. Do masy dyniowej dodaj po trochę mąkę i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka i połącz wszystko delikatnie.

Ciasto przelej do foremki i piecz ok 45 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest upieczone. Gotowe odstaw do wystygnięcia.





Kiedy ciasto będzie chłodne przygotuj krem. Jeśli używasz śmietany do ubijania, to ubij ją na sztywno. Serek wrzuć do miski i rozgnieć go widelcem. Przesiej do sera cukier puder i powoli dodawaj śmietanę (ubitą lub naturalnie gęstą). Uważaj, żeby krem nie był zbyt lejący, śmietanę dodawaj po łyżeczce. 

Jeśli uznasz, że krem jest zbyt lejący, możesz dodać do niego żelatynę (rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny w gorącej wodzie, dodaj do niej odrobinę kremu, a później wlej żelatynę do kremu i dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem).

Wystudzone ciasto przetnij na pół i przełóż kremem. Wierzch możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem i skórką pomarańczową.

SMACZNEGO!





Komentarze