Włoska krowa

Czekoladowe ciasto z warstwą sernika to klasyka. Tym razem przedstawiam Wam efekt pewnego eksperymentu. "Włoska krowa" to wynik połączenia ciasta zainspirowanego oliwnym plackiem Nigelli Lawson i lekkiego sernika z ricotty. Ciacho okazało się tak udane, że w ciągu tygodnia Ciacho prosił o kolejny placek :)


SKŁADNIKI:
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 50 g kakao
  • 125 ml wrzącej wody
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • ekstrakt waniliowy
  • 100 g ricotty
  • 15 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru 
 Rozgrzej piekarnik do 170°C. Blaszkę o wymiarach 25x25 cm wyłóż pergaminem.

Kakao rozpuść w gorącej wodzie. Mąkę wymieszaj z sodą i solą.

Jajka i cukier ubij na puszystą masę. Powoli dolej olej i ekstrakt waniliowy i ubijaj przez chwilę.

Do masy jajecznej dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Powoli dodawaj mąkę i mieszaj dokładnie. Ciasto kakaowe wlej do formy.

Ricottę wymieszaj z mąką, jajkiem i cukrem. Łyżką nakładaj po trochę masy serowej na masę czekoladową.

Ciasto piecz przez ok. 40 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest dobre :)



Gotowe odstaw na chwilę do wystygnięcia w formie.

SMACZNEGO!

Komentarze