Czekoladowe ciasto z warstwą sernika to klasyka. Tym razem przedstawiam Wam efekt pewnego eksperymentu. "Włoska krowa" to wynik połączenia ciasta zainspirowanego oliwnym plackiem Nigelli Lawson i lekkiego sernika z ricotty. Ciacho okazało się tak udane, że w ciągu tygodnia Ciacho prosił o kolejny placek :)
SKŁADNIKI:
- 150 ml oleju rzepakowego
- 50 g kakao
- 125 ml wrzącej wody
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 3 jajka
- ekstrakt waniliowy
- 100 g ricotty
- 15 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
Kakao rozpuść w gorącej wodzie. Mąkę wymieszaj z sodą i solą.
Jajka i cukier ubij na puszystą masę. Powoli dolej olej i ekstrakt waniliowy i ubijaj przez chwilę.
Do masy jajecznej dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Powoli dodawaj mąkę i mieszaj dokładnie. Ciasto kakaowe wlej do formy.
Ricottę wymieszaj z mąką, jajkiem i cukrem. Łyżką nakładaj po trochę masy serowej na masę czekoladową.
Ciasto piecz przez ok. 40 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest dobre :)
Gotowe odstaw na chwilę do wystygnięcia w formie.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz