Angielskie jedzenie nie cieszy się dobrą sławą. Jak pomyślę o ogromnej ilości gotowców, nugetsach jako zdrowym jedzeniu dla dzieci czy chipsach o smaku octu, to nawet to rozumiem. Nie można jednak zapominać, że w angielskiej kuchni jest wiele bardzo smacznych potraw: ryba z frytkami, ciasto marchewkowe, różne pasztety i zapiekanki, duszone mięsa. Ja uwielbiam dwie najbardziej kultowe zapiekanki: wiejską i pasterską. Zrobione z dobrych składników są pełnowartościowym, sycącym i bardzo smacznym obiadem dla całej rodziny. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam zapiekankę wiejską. Ciacho lubi tego typu potrawy i tym razem także mu smakowało, choć stwierdził, że to "taki sos do lasagne (!) z ziemniakami". Sama bym na to nie wpadła, ale najwyraźniej mam za mało wyobraźni ;)
Podstawą był przepis ze strony BBC Good Food.
SKŁADNIKI:
na 2-3 porcje
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- łyżka oliwy
- 2 cebule
- 2 małe (lub 1 duża) marchewki
- 1/2 małej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 l bulionu wołowego lub warzywnego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- listek laurowy
- po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
- pieprz, sól,
- 800 g ziemniaków
- 100 ml mleka
- 10 g masła
- 100 g startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól
Cebulę, marchew i cukinię pokrójcie w kosteczkę, a czosnek rozgniećcie. Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie mięso. Kiedy trochę się podsmaży dorzućcie warzywa. Smażcie wszystko przez chwilę.
Dodajcie do mięsa i warzyw przecier pomidorowy i sos Worcestershire. Zawartość patelni zasyp mąką, wymieszaj i smaż przez minutkę. Dolej bulion, dodaj pozostałe przyprawy i duś wszystko przez ok. 45 minut. W tym czasie sos powinien mocno zgęstnieć.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodajcie do nich masło, mleko, gałkę muszkatołową i ewentualnie sól. Wymieszajcie wszystko i dodajcie ser.
Nagrzejcie piekarnik do 200°C. Formę lub naczynie żaroodporne wysmarujcie odrobiną oliwy.
Gęsty sos wyłóżcie do foremki. Na wierzch nałóżcie grubą warstwę ziemniaków. Wyrównajcie wszystko i wstawcie do piekarnika. Zapiekajcie ok. 30 minut.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz