Zapiekanka wiejska

Angielskie jedzenie nie cieszy się dobrą sławą. Jak pomyślę o ogromnej ilości gotowców, nugetsach jako zdrowym jedzeniu dla dzieci czy chipsach o smaku octu, to nawet to rozumiem. Nie można jednak zapominać, że w angielskiej kuchni jest wiele bardzo smacznych potraw: ryba z frytkami, ciasto marchewkowe, różne pasztety i zapiekanki, duszone mięsa. Ja uwielbiam dwie najbardziej kultowe zapiekanki: wiejską i pasterską. Zrobione z dobrych składników są pełnowartościowym, sycącym i bardzo smacznym obiadem dla całej rodziny. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam zapiekankę wiejską. Ciacho lubi tego typu potrawy i tym razem także mu smakowało, choć stwierdził, że to "taki sos do lasagne (!) z ziemniakami". Sama bym na to nie wpadła, ale najwyraźniej mam za mało wyobraźni ;)





SKŁADNIKI:
na 2-3 porcje
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • łyżka oliwy
  • 2 cebule
  • 2 małe (lub 1 duża) marchewki
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 l bulionu wołowego lub warzywnego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire 
  • listek laurowy
  • po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
  • pieprz, sól, 

  • 800 g ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 10 g masła
  • 100 g startego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól
Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie.

Cebulę, marchew i cukinię pokrójcie w kosteczkę, a czosnek rozgniećcie. Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie mięso. Kiedy trochę się podsmaży dorzućcie warzywa. Smażcie wszystko przez chwilę. 
Dodajcie do mięsa i warzyw przecier pomidorowy i sos Worcestershire. Zawartość patelni zasyp mąką, wymieszaj i smaż przez minutkę. Dolej bulion, dodaj pozostałe przyprawy i duś wszystko przez ok. 45 minut. W tym czasie sos powinien mocno zgęstnieć.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodajcie do nich masło, mleko, gałkę muszkatołową i ewentualnie sól. Wymieszajcie wszystko i dodajcie ser.
Nagrzejcie piekarnik do 200°C. Formę lub naczynie żaroodporne wysmarujcie odrobiną oliwy.
Gęsty sos wyłóżcie do foremki. Na wierzch nałóżcie grubą warstwę ziemniaków. Wyrównajcie wszystko i wstawcie do piekarnika. Zapiekajcie ok. 30 minut.
SMACZNEGO!

Komentarze