Lebkuchen - miękkie pierniczki

To już! Ostatni dzwonek żeby pomyśleć o świątecznych wypiekach. Ciasto na staropolskie pierniczki leżakuje już w piwnicy i za tydzień będę piekła pachnące pierniczki. Święta rządzą się jednak swoimi prawami i jedne pierniczki to zdecydowanie za mało ;) W tym roku po raz pierwszy zdecydowałam się upiec niemieckie lebkuchen. To miękkie, bardzo aromatyczne ciasteczka, bez których święta u naszych zachodnich sąsiadów nie istnieją. Niestety język niemiecki jest mi obcy, ale sądzę, że przepis znaleziony w serwisie BBC Good Food jest bardzo bliski oryginałowi i spokojnie mogę go Wam polecić. Lebkuchen możecie upiec przed samymi świętami, jeśli zrobicie to wcześniej mogą do świąt nie doczekać, bo na pewno skuszą wszystkich domowników.


SKŁADNIKI:
na 3 blachy (ok. 60 ciastek)
  • 170 g masła
  • 400 ml miodu
  • 500 g mąki pszennej
  • 170 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 6 łyżeczek przyprawy korzennej lub:
  • 3 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • mniej niż pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • mniej niż pół łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kardamonu
  • cukier puder
  • woda lub sok wyciśnięty z pomarańczy
Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki. Miód i masło wrzuć do garnka z grubym dnem i podgrzej do rozpuszczenia się masła. 

Ciepłą masę maślano-miodową wlej do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Odstaw ciasto do wystygnięcia.

Piekarnik nastaw na 160°C (termoobieg). Blachy wyłóż pergaminem.

Przygotuj miskę z zimną wodą, mocz w niej ręce przed formowaniem ciasta. Z zimnego ciasta odrywaj małe kulki (o średnicy ok. 2 cm) i układaj na blaszkach w dużych odstępach, bo ciastka bardzo urosną. Każdą kulkę lekko spłaszcz.

Pierniczki piecz ok. 12-14 minut. Powinny być rumiane, ale nie mocno brązowe. Upieczone odstaw na kilka minut bo będą bardzo miękkie. Kiedy przestygną delikatnie przenieś je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Z cukru pudru i wody lub soku pomarańczowego przygotuj lukier i polukruj wszystkie pierniki.

SMACZNEGO!

Komentarze