Torcik czekoladowo śmietankowy

Każda okazja jest dobra żeby upiec tort, ale bywają też okazje bardzo dobre. Taką właśnie bardzo dobrą okazją były ostatnio urodziny Ciacha. Ciacho zażyczył sobie tort z bitą śmietaną i owocami, niestety odpowiednich owoców nie znalazłam i w końcu zastąpił je dżem. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu a przy tym wyjątkowo smaczny. Upiekłam wersję mini, ale zawsze możecie zwiększyć ilość składników i upiec duży.


SKŁADNIKI:
na formę ⌀ 20 cm
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml śmietanki 36 %
  • 125 g serka mascarpone 
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • dżem truskawkowy
  • sok z 1 soczystej mandarynki
  • 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 100 g śmietanki 36 %
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru (niekoniecznie)

Na początek upiecz biszkopt. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno, bez boków). Piekarnik nastaw na 100°C.

Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao i na razie odstaw. Żółtka z cukrem ubij na jasną, puszystą pianę. Powoli dosyp mąkę i wszystko wymieszaj. Ubij na sztywno białka i powoli mieszając dodaj do reszty składników. Ciasto musi być bardzo dokładnie wymieszane, inaczej w biszkopcie wyjdą twarde grudy.

Ciasto wylej na blachę i wyrównaj wierzch. Włóż biszkopt do piekarnika i zwiększ temperaturę do 180°C. Biszkopt powinien być gotowy po ok. 20 minutach, sprawdź to patyczkiem.
 
Upieczony biszkopt odstaw na chwilę. Po kilku minutach podważ delikatnie boki ciasta i wyjmij je z formy, odklej pergamin i odłóż biszkopt na kratkę do wystygnięcia. 

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodawaj do niej po łyżce serka stale ubijając aż wszystko się połączy. Dodaj cukier. Wstaw krem na kilkanaście minut do lodówki.

Zimny biszkopt przetnij na 3 blaty. Spód ułóż na paterze i nasącz sokiem z mandarynki. Posmaruj ciasto łyżką dżemu i nałóż połowę kremu. Przykryj wszystko drugim blatem, nasącz go, nałóż dżem i resztę kremu. Ostatni blat nasącz "od spodu" zanim nałożysz go na tort. Ułożony torcik wstaw do lodówki.

Przygotuj polewę. Drobno pokrojoną czekoladę i śmietanę włóż do garnka i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Do masy czekoladowej dodaj mascarpone i ewentualnie cukier. Dokładnie wszystko wymieszaj.

 
Na schłodzony tort nałóż jeszcze ciepłą polewę.
 
SMACZNEGO!


Komentarze