Serniki
to wbrew pozorom ciasta dość łatwe i poradzi sobie z nimi nawet
początkujący rezydent kuchni. Ten, który pokażę Wam dzisiaj ma delikatny
aromat cynamonu i rodzynek wymoczonych w rumie. Nie zaszkodzi mu też
odrobina cytryny.
Inspiracją był przepis na tort serowy z niewielkiej książeczki Die besten Quarkkuchen Ody Tietz.
SKŁADNIKI:
spód:
- 220 g herbatników digestive
- 80 g stopionego masła
nadzienie serowe:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 4 łyżki rodzynek sułtańskich
- 2 łyżki rumu
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 120 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 4 jajka
- sok z 1/2 cytryny
Piekarnik nastaw na 180°C. Tortownicę (Ø 22 cm) z wyciąganym dnem wysmaruj odrobiną masła, a spód wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki
pokrusz na drobny pył, dodaj stopione masło i dokładnie wymieszaj. Masą
o konsystencji mokrego piasku wyłóż spód tortownicy. Ciasto włóż do
lodówki.
Rodzynki
zalej rumem i lekko podgrzej (owoce powinny wchłonąć rum). Ser
wymieszaj z cukrem, mąką, śmietaną, cynamonem i migdałami. Dodaj 4 jajka
i rodzynki i dokładnie wymieszaj.
Wyjmij z lodówki ciasto i wyłóż na nie masę serową. Ciasto piecz ok. 75 minut (aż zrumieni się z wierzchu).
Upieczony sernik wyjmij z piekarnika i odstaw w formie do ostygnięcia.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz