Klasyczne brownie, mocno czekoladowe, wilgotne i zaskakująco proste. To świetna propozycja zarówno na słodką przekąskę do pracy, jak i deser na spotkanie z przyjaciółmi. Podobno od ponad stu lat jest to jeden z najpopularniejszych deserów w Stanach. Ciacho i ja jakoś zupełnie się nie dziwimy ;)
SKŁADNIKI:
Czekoladę połam na kawałki, a masło pokrój w kostkę. Włóż masło i czekoladę do garnka i roztop na małym ogniu. Odstaw do ostygnięcia.
Jajka i cukier utrzyj trzepaczką lub mikserem na jednolitą pianę.
Do masy jajecznej dodaj niezbyt ciepłą czekoladę.
Mąkę przesiej, wymieszaj z odrobiną soli i połącz z pozostałymi składnikami.
Ciasto wylej do formy, wystaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Pamiętaj, że idealne równie jest wyschnięte i do pieczone z wierzchu i od spodu, ale w środku nadal jest wilgotne i trochę kleiste.
Upieczone ciasto wyjmij na kratkę i wystudź.
Jeśli lubisz dodaj do ciasta (przed pieczeniem) orzechy, rodzynki, posiekaną ostrą papryczkę lub świeże owoce (maliny, jagody, truskawki). W zależności od dodatków, możesz nadać temu prostemu ciastu wyjątkowy charakter.
SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
- 275 g czekolady (połączyłam mleczną i gorzką)
- 275 g masła
- 175 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 300 g drobnego cukru
- szczypta soli
Czekoladę połam na kawałki, a masło pokrój w kostkę. Włóż masło i czekoladę do garnka i roztop na małym ogniu. Odstaw do ostygnięcia.
Jajka i cukier utrzyj trzepaczką lub mikserem na jednolitą pianę.
Do masy jajecznej dodaj niezbyt ciepłą czekoladę.
Mąkę przesiej, wymieszaj z odrobiną soli i połącz z pozostałymi składnikami.
Ciasto wylej do formy, wystaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Pamiętaj, że idealne równie jest wyschnięte i do pieczone z wierzchu i od spodu, ale w środku nadal jest wilgotne i trochę kleiste.
Upieczone ciasto wyjmij na kratkę i wystudź.
Jeśli lubisz dodaj do ciasta (przed pieczeniem) orzechy, rodzynki, posiekaną ostrą papryczkę lub świeże owoce (maliny, jagody, truskawki). W zależności od dodatków, możesz nadać temu prostemu ciastu wyjątkowy charakter.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz