Potrawka z kurczaka

Właśnie zjedliśmy obiad. Coś, co chodziło za mną od dawna - potrawkę z kurczaka. Taką klasyczną, kurczak w białym sosie, podkręconą trochę papryką i cebulą. Lubię takie smaki dzieciństwa i sama nie wiem czemu nie sięgam po nie częściej. Ciacho nie został takim fanem tego dania jak, ale zjadł i się najadł. Już po obiedzie wpadłam na pomysł, że taką potrawkę można by zapiec w piekarniku i też byłaby świetna. Może następnym razem :)


SKŁADNIKI:
na 2-3 porcje
  • 300 g kurczaka (najlepiej piersi)
  • 2 małe, albo jedna duża marchew
  • 2 cebule
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • lubczyk,
  • sól,
  • pieprz
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • 3 żółtka 
  • łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • papryka w proszku słodka i ostra
Kurczaka oczyść z błon i chrząstek. Marchew obierz. Mięso, marchewkę, 1 cebulę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz trochę lubczyku włóż do garnka i zalej zimną wodą. Postaw na mały ogień i gotuj ok. godzinę.

Kiedy ugotujesz bulion, wyjmij kurczaka i marchewkę. Resztę przelej przez sitko. Bulion zostaw do przygotowania sosu, a cebulę i resztki przypraw wyrzuć.

W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj aż się dobrze połączą. Do tak przygotowanej zasmażki wlej szklankę bulionu i dokładnie mieszaj. W miseczce rozbełtaj żółtka z jogurtem i 1/2 szklanki ciepłego bulionu. Wlej masę do sosu i dokładnie wymieszaj.

Drugą cebulę posiekaj w drobną kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i podsmaż cebulę i paprykę.

Mięso pokrój na niewielkie kawałki, marchewkę w średnią kostkę. Podsmażoną cebulę, paprykę oraz marchew i mięso wrzuć do sosu. Jeśli to konieczne dolej trochę bulionu. Sos powinien być aksamitny i gęsty, ale niezbyt suchy. Dopraw wszystko solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.


Potrawkę podaj z ryżem lub kaszą.

SMACZNEGO!






Komentarze