Właśnie zjedliśmy obiad. Coś, co chodziło za mną od dawna - potrawkę z kurczaka. Taką klasyczną, kurczak w białym sosie, podkręconą trochę papryką i cebulą. Lubię takie smaki dzieciństwa i sama nie wiem czemu nie sięgam po nie częściej. Ciacho nie został takim fanem tego dania jak, ale zjadł i się najadł. Już po obiedzie wpadłam na pomysł, że taką potrawkę można by zapiec w piekarniku i też byłaby świetna. Może następnym razem :)
SKŁADNIKI:
na 2-3 porcje
- 300 g kurczaka (najlepiej piersi)
- 2 małe, albo jedna duża marchew
- 2 cebule
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- lubczyk,
- sól,
- pieprz
- 1/2 papryki czerwonej
- 60 g masła
- 60 g mąki
- 3 żółtka
- łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany
- gałka muszkatołowa
- papryka w proszku słodka i ostra
Kurczaka oczyść z błon i chrząstek. Marchew obierz. Mięso, marchewkę, 1 cebulę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz trochę lubczyku włóż do garnka i zalej zimną wodą. Postaw na mały ogień i gotuj ok. godzinę.
Kiedy ugotujesz bulion, wyjmij kurczaka i marchewkę. Resztę przelej przez sitko. Bulion zostaw do przygotowania sosu, a cebulę i resztki przypraw wyrzuć.
W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj aż się dobrze połączą. Do tak przygotowanej zasmażki wlej szklankę bulionu i dokładnie mieszaj. W miseczce rozbełtaj żółtka z jogurtem i 1/2 szklanki ciepłego bulionu. Wlej masę do sosu i dokładnie wymieszaj.
Drugą cebulę posiekaj w drobną kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i podsmaż cebulę i paprykę.
Mięso pokrój na niewielkie kawałki, marchewkę w średnią kostkę. Podsmażoną cebulę, paprykę oraz marchew i mięso wrzuć do sosu. Jeśli to konieczne dolej trochę bulionu. Sos powinien być aksamitny i gęsty, ale niezbyt suchy. Dopraw wszystko solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
Potrawkę podaj z ryżem lub kaszą.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz