W
tygodniu na śniadanie musi wystarczyć nam zwykle coś szybkiego, ale gdy
przychodzi weekend i mam więcej niż 5 minut
staram się zrobić coś pysznego. Dziś polecam Wam pyszne i bardzo proste
pankejki. Te puszyste placuszki są łatwe w przygotowaniu i stanowią świetną podstawę śniadania. Możecie je podać z dżemem, sosem czekoladowym, owocami czy miodem. Wybór należy do Was.
SKŁADNIKI*:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru z wanilią
DO PODANIA:
- plasterki kiwi
- bita śmietana
- dżem
- cokolwiek co lubicie :)
*Z podanych składników wyjdą 3 duże porcje.
Nie ma chyba
łatwiejszego przepisu na śniadaniowe placuszki. Aby zrobić pyszne
pankejni po prostu wymieszajcie dość dokładnie wszystkie składniki.
Rozgrzaną patelnię
posmarujcie delikatnie masłem. Jeśli nie macie patelni z
nieprzywierającą powłoką, masła dajcie więcej. Na patelnię nakładajcie
niewielkie placuszki. Mi mieściły się 4 na jeden raz. Kiedy pankejki
będą upieczone na brzegach, a na górze pojawią się bąbelki można je
przerzucić na drugą stronę. Smażyć tylko chwilę, aż będą złociste.
Ja najbardziej lubię pankejki z
odrobiną bitej śmietany i kwaśnymi plasterkami kiwi, ale prawda jest taka, że cokolwiek słodkiego
położycie na pankejkach, będzie dobrze :)
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz