Kurczak w stylu azjatyckim

Nie jestem specjalistką od kuchni azjatyckiej i pewnie ci, którzy się znają szybko znajdą wiele "profanacji" w dzisiejszym daniu. Wiem jednak, że połączenie kilku charakterystycznych dla tego rejonu składników dało świetną potrawę. Kurczak z warzywami i makaronem to opcja na szybki, sycący, pełnowartościowy obiad. Czuć w nim nuty trawy cytrynowej i ostrej papryki. Uwielbiam :)



SKŁADNIKI
  • 200 g polędwiczek z kurczaka (ps. gdzie kurczak ma polędwicę i dlaczego ta część tak się nazywa?!)
  • 1 duża marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała czarna rzepa
  • 1 mała cebula
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • pół żółtej lub czerwonej papryki
  • garść suszonych grzybków mun
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chilli (ilość zależy od Was, ja dałam całą, ale lubię jak pali)
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka miodu
  •  2-3 gałązki tajskiej bazylii
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g makaronu chow mein
Oczyszczonego kurczaka pokrój w paski (ok. 1 cm). W miseczce wymieszaj sos sojowy, rybny, miód, pastę z trawy cytrynowej i kurczaka. Odstaw mięso w marynacie na czas przygotowywania pozostałych składników.

Grzybki mun zamocz w gorącej wodzie na 10 minut. Odsącz je później i pokrój w paski. Wrzuć do ciepłej wody i gotuj przez kolejne 10 minut.

Umyj i obierz warzywa (te które trzeba). Marchew i rzepę pokrój w cienkie słupki, paprykę i seler w paski, a cebulę w piórka. Imbir i czosnek posiekaj lub zetrzyj na drobnej tarce. Papryczkę przekrój wzdłuż a później w paski. 

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć zamarynowane mięso i podsmaż aż złapie ładny złoty kolor. Dorzuć czosnek, imbir i cebulę. Po chwili wrzuć pozostałe warzywa i odsączone grzybki. Smaż wszystko przez 1-2 minuty. Na patelnię wlej bulion i wymieszaj potrawę. Duś wszystko aż warzywa zmiękną, ale nadal będą chrupkie.

Makaron zalej wrzącą wodą i odczekaj kilka minut aż zmięknie. Odcedź.


Potrawkę podaj z makaronem i kilkoma listkami tajskiej bazylii.

SMACZNEGO!

Komentarze