Kiedy odwiedzamy z Ciachem różne knajpki, często któreś z nas wybiera z menu tartę. To dość proste, ale zazwyczaj ciekawe danie i sama nie wiem czemu do tej pory nie piekłam zbyt często wytrawnych tart. Tym razem zabierałam się do tego dobry tydzień. Wydawałby się, że potrzebne składniki to same podstawowe produkty, a jak na złość przez kilka dni nie mogłam w okolicy kupić pora (!), już prawie uznałam to za znak. Kiedy byłam bliska rezygnacji z tego planu, nagle por się znalazł. Na szczęście, bo tarta porowo-ziemniaczana jest przepyszna. To co znajdziecie poniżej to kombinacja kilku pomysłów znalezionych w książkach kucharskich i trochę mojej fantazji.
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 ml wody
- szczypta soli
- ciężarki do pieczenia kruchego ciasta lub suchy groch/fasola
wypełnienie:
- 200 g filetu z kurczaka (1 mała pierś)
- 200 g małych ziemniaków
- 1 średni por (biała część)
- 3 jajka L
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 4 super cienkie plastry bekonu (ok. 50 g)
- łyżka masła
- 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- pełna łyżka posiekanych ziół: lubczyku, pietruszki, tymianku
- pieprz
- sól
Z podanych składników zagnieć ciasto. Możesz to zrobić mikserem lub ręcznie. Najpierw połącz masło z mąką i szczyptą soli, na koniec powoli dolej wodę. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Gotową kulkę zawiń w folię i odstaw do lodówki. Ciasto możesz przygotować nawet dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
Plastry bekonu pokrój w mniejsze kawałki. Rozgrzej patelnię i podsmaż bekon. Kurczaka oczyść i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w cieniutkie plastry (ok. 2 mm). Pora pokrój w grubsze krążki.
Zdejmij bekon z patelni. Roztop na niej łyżkę masła i podsmaż kurczaka. Dodaj por i ziemniaki i chwilę zrumień. Zalej wszystko bulionem i duś na małym ogniu aż ziemniaki i por będą miękkie, a płyn odparuje. Odstaw do przestygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę na tartę (⌀ 23 cm) i odpowiedniej wielkości 2 kawałki pergaminu. Rozłóż 1 pergamin na blacie i rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 5 mm. Przełóż ciasto z pergaminem do formy, nakłuj i przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia. Wysyp na wierzch ciężarki do pieczenia lub suchy groch. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 10 - 12 minut.
2 całe jajka i 1 żółtko rozbełtaj ze śmietaną. Dodaj zioła i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Masę wymieszaj z warzywami, kurczakiem i bekonem.
Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika. Wierzch posmaruj pozostawionym wcześniej białkiem. Na ciasto wylej mieszankę porowo-ziemniaczaną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż wierzch tarty będzie ładnie zrumieniony.
Tartę podawaj jeszcze ciepłą, najlepiej z ulubioną sałatą.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz