Bananowiec to jedno z ciasto, które pamiętam z dzieciństwa. Mama przygotowywała je czasem z sąsiadką, a później wszyscy zjadaliśmy je w ogrodzie. Nie znam oryginalnego przepisu, więc postanowiłam stworzyć własną wersję. Jest łatwa i dość szybka do wykonania. Kiedy zrobiłam bananowca na rodzinne spotkanie, rozszedł się w mgnieniu oka. Nawet Ciacho polubił ten lekko kwaskowy smak :)
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 100 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 średnich bananów
- 2 serki waniliowe danio
- 3 galaretki cytrynowe
- sok z 1 cytryny
Przygotuj tortownicę (⌀ 23 cm), dno wyłóż pergaminem.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą pianę. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj powoli do żółtek. Ubij na sztywno białka i delikatne wymieszaj z resztą ciasta. Masę biszkoptową wlej do foremki.
Piekarnik nastaw na 170°C, ciasto piecz ok. 20-25 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest upieczone. Gotowe wyjmij z piekarnika i z wysokości ok. 0,5 m upuść na blat lub podłogę, odgazujesz w ten sposób ciasto i nie opadnie w trakcie stygnięcia. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmij z foremki, oderwij pergamin i odstaw biszkopt na kratkę.
Kiedy ciasto wystygnie możesz przygotować resztę. 1 galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. 4 banany zmiksuj w blenderze na gładką papkę. Od razu dodaj sok z 1 cytryny i serki homogenizowane.
Chłodną, tężejącą galaretkę wymieszaj z masą bananową i wyłóż wszystko na biszkopt. Odstaw ciasto do lodówki.
Przygotuj pozostałe galaretki w 0,5 l gorącej wody. Odstaw je do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Kiedy będą już gęstniały, obierz ostatniego banana, pokrój w plasterki i poukładaj na cieście. Wylej galaretkę i wstaw ciasto do lodówki.
Teraz wystarczy poczekać aż wszystko porządnie stężeje i gotowe.
SMACZNEGO!
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na jasną, puszystą pianę. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj powoli do żółtek. Ubij na sztywno białka i delikatne wymieszaj z resztą ciasta. Masę biszkoptową wlej do foremki.
Piekarnik nastaw na 170°C, ciasto piecz ok. 20-25 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest upieczone. Gotowe wyjmij z piekarnika i z wysokości ok. 0,5 m upuść na blat lub podłogę, odgazujesz w ten sposób ciasto i nie opadnie w trakcie stygnięcia. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmij z foremki, oderwij pergamin i odstaw biszkopt na kratkę.
Kiedy ciasto wystygnie możesz przygotować resztę. 1 galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. 4 banany zmiksuj w blenderze na gładką papkę. Od razu dodaj sok z 1 cytryny i serki homogenizowane.
Chłodną, tężejącą galaretkę wymieszaj z masą bananową i wyłóż wszystko na biszkopt. Odstaw ciasto do lodówki.
Przygotuj pozostałe galaretki w 0,5 l gorącej wody. Odstaw je do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Kiedy będą już gęstniały, obierz ostatniego banana, pokrój w plasterki i poukładaj na cieście. Wylej galaretkę i wstaw ciasto do lodówki.
Teraz wystarczy poczekać aż wszystko porządnie stężeje i gotowe.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz