Biszkopt z owocami i galaretką to zawsze dobry pomysł. Takie ciasto przygotowałam ostatnio na spotkanie ze znajomymi, okazało się wielkim hitem i zniknęło w mgnieniu oka. Nawet Ciacho zajadał się tym deserem. Najbardziej lubię biszkopt z truskawkami, ale teraz to towar raczej deficytowy. Na szczęście do tego przepisu świetnie nadają się truskawki mrożone.
SKŁADNIKI:
biszkopt
Piekarnik nastaw na 160°C z termoobiegiem. Spód tortownicy (Ø 25 cm) z wyciąganym dnem wyłóż papierem do pieczenia.
SKŁADNIKI:
biszkopt
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
owocowa galaretka
- 0,5 kg truskawek (jeśli użyjesz mrożonych, to powinny być przynajmniej częściowo rozmrożone)
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,75 l wody
- 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
- odrobina startej czekolady
Piekarnik nastaw na 160°C z termoobiegiem. Spód tortownicy (Ø 25 cm) z wyciąganym dnem wyłóż papierem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i na razie odstaw. Żółtka z cukrem ubij na jasną, puszystą pianę. Powoli dosyp mąkę i wszystko wymieszaj. Ubij na sztywno białka i powoli mieszając dodaj do reszty składników. Ciasto musi być bardzo dokładnie wymieszane, inaczej w biszkopcie wyjdą twarde grudy.
Ciasto wylej do tortownicy i wyrównaj wierzch. Włóż biszkopt do piekarnika i piecz ok. 20 minut, sprawdź patyczkiem czy jest gotowy.
Upieczony biszkopt odstaw na chwilę. Po kilku minutach wyjmij ciasto z formy, odklej pergamin i odłóż biszkopt na kratkę do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuść w 750 ml gorącej wody i odstaw do wystygnięcia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut. Dodaj do niej 2-3 łyżki ciepłej galaretki i mieszaj do rozpuszczenia. Kiedy żelatyna będzie zupełnie rozpuszczona, wlej ją do galaretki i wymieszaj.
Truskawki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki mus. Dodaj je do zimnej galaretki i wymieszaj dokładnie. Na wierzchu powinna utworzyć się wyraźna pianka. Galaretkę odstaw do lodówki.
Biszkopt włóż do tortownicy. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylej ją na biszkopt. Ciasto odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posyp wierzch ciasta startą czekoladą.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz