Holenderski placek ze śliwkami

Koniec sierpnia to raj dla wszystkich śliwkożerców :) Owoce są teraz wyjątkowo słodkie i soczyste. Ciacho zebrał ostatnio spore wiaderko węgierek z drzewa na naszym podwórku. Śliwki sobie tam spokojnie rosły i nikt nie był zainteresowanych ich losem, więc trafiły do mojej kuchni. To bardzo dobrze, bo w notatniku mam przepis na "holenderski placek z owocami". Nie wiem skąd pochodzi, ale pisałam go na szybko, więc być może z któregoś z programów kulinarnych. Kilka razu piekłam to ciasto w poprzednich latach. Jest pyszne, bardzo puszyste i lekkie. Intensywnie pachnie owocami i cynamonem. Uwielbiam!

SKŁADNIKI:
  • 3 jajka
  • 185 g brązowego cukru
  • 110 g masła
  • 110 ml mleka
  • 185 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 30 dag śliwek
  • 6 okrągłych biszkoptów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru


Piekarnik nastaw na 175°C. Blaszkę (25 cm x 25 cm) wyłóż papierem do wypieków.

Śliwki umyj, osusz i pozbądź się pestek. Owoce pokrój w ćwiartki.

Jajka i cukier ubij mikserem na gładką, puszystą masę (ok. 5 minut na najwyższych obrotach).

Masło rozpuść w ciepłym mleku i odstaw do przestygnięcia. Ciepłe, ale nie gorące dolej powoli do jajek, stale ubijając.

Mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu przesiej i wymieszaj. Delikatnie połącz z resztą ciasta (najlepiej za pomocą szpatułki).

Wlej ciasto do formy, na wierzchu ułóż owoce (szybko zatoną).


Biszkopty rozkrusz i wymieszaj z resztą cynamonu, posyp obficie ciasto.

Ciasto piecz ok. 40-50 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest już upieczone. Gotowe wyjmij z piekarnika i wystudź w formie.

Z soku z cytryny i cukru pudru przygotuj lukier i polej nim chłodne ciasto.

SMACZNEGO!

Komentarze