Przyprawa curry

Curry to popularna przyprawa, która kojarzy się z Indiami. W Azji trudno jednak szukać gotowej mieszanki na sklepowej półce. Każda rodzina ma unikalny przepis na własną przyprawę, często przekazywany z pokolenia na pokolenie. My też lubimy sami coś ciekawego namieszać, więc dziś podzielimy się naszym przepisem. Kiedy przyprawa będzie gotowa, możecie ugotować potrawkę curry. Przepis na kurczaka curry wg Ciacha znajdziecie w magazynie eImperium, gdzie publikowane są nasze kulinarne pomysły.


  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu różowego (można użyć czarnego)
  • ½ łyżeczki ziaren kardamonu (bez łupinek)
  • ½ łyżeczki ziaren czarnuszki
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • ½ łyżeczki całych goździków
  • ½ łyżeczki mielonego chilli
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ⅕ łyżeczki ziaren anyżu
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • odrobina gałki muszkatołowej


Dużą patelnię rozgrzej i wsyp do niej ziarna kolendry, kuminu, ziela angielskiego, pieprzu, kardamonu, czarnuszki, gorczycy, goździków i anyżu. Upraż chwilkę i przełóż do moździerza. Utrzyj wszystkie ziarna na proszek. Wymieszaj pozostałe przyprawy i połącz z utartym proszkiem.


Gotową mieszankę przełóż do szczelnego słoiczka. Podana porcja wystarczy na 2 porcje potrawki curry (każda dla 3-4 osób).

SMACZNEGO!

Komentarze