Chrupiące bagietki

Domowe pieczywo kojarzy mi się ze szczęśliwym domem. Tutaj nie można się spieszyć ani denerwować. Chleb czy bułki wymagają czasu i serca. Nic nie pachnie tak jak pieczone właśnie chleby. Na weekendowe śniadanie wymyśliłam sobie pyszne, chrupiące bagietki. Do tego odrobina oliwy i pomidorki. Przygotowanie bagietek może wydawać się pracochłonne, ale gwarantuję, że warto.


SKŁADNIKI:
ciasto chlebowe:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g drożdży instant
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
glazura:
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzanej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 ml wody
Z mąki, drożdży, soli i wody zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Wyrabiaj je przez co najmniej 10 minut (do 15). Kulę ciasta włóż do wysmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Możesz też przygotować wałeczki z foli aluminiowej lub pergaminu, aby rozdzielić bagietki w czasie pieczenia.

Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz. Uformuj 3 bagietki. Ułóż je na przygotowanej blaszce i natnij na skos ostrym nożem. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.

Włącz piekarnik na 200°C. Wyrośnięte bagietki wstaw do piekarnika.

Przygotuj glazurę. Mąkę kukurydzaną i sól wymieszaj z 1 łyżką wody. Dolej pozostałą wodę i zagotuj wszystko. Uważaj aby nie zrobiły się grudki.

Wyjmij bagietki i posmaruj wierzch glazurą. Piec jeszcze 35 minut, co 10 minut smaruj bagietki glazurą.


Zrumienione bagietki wyjmij na kratkę.

SMACZNEGO!




Komentarze