Ciasto dyniowe

Pewnie już zauważyliście, że dynia to chyba moje ulubione warzywo, a na pewno coś, bez czego nie wyobrażam sobie jesiennej kuchni. Mam już spiżarnię pełną dyniowego musu, zajadaliśmy dyniowy sernik, dziś do słoików trafił też dyniowy dżem. To wszystko jest piekielnie smaczne, ale zdecydowanym zwycięzcą wśród moich dyniowych smakołyków jest ciasto z tartej dyni. W ciągu 2 dni upiekłam 3 placki, bo znikają w oka mgnieniu! Dyniowe ciasto jest baaardzo aromatyczne i bardzo wilgotne, czasami może nawet sprawiać wrażenie lekkiego zakalca, ale tak ma być. Przepis na ten przysmak powstał z modyfikacji ciasta marchewkowego. 
A, jeszcze jedno, pieczenie tego ciasta do naturalny odświeżacz powietrza, przez cały dzień dom pachnie cynamonem, kardamonem i słodyczą.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru (może być mniej)
  • 150 ml oleju
  • 1,5 szklanki tartej dyni  
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z pomarańczy (ok. 2 łyżeczki)

Piekarnik nastaw na 150°C. Wyłóż pergaminem formę o wymiarach 25x25 cm.

Ubij jajka, dodaj cukier i dalej ubijaj. Do ubitej masy dodaj dynię i wszystko wymieszaj. Powoli wlej olej. 


Mąkę przesiej, wymieszaj z przyprawami, proszkiem i sodą. Porcjami dodaj ją do reszty i wymieszaj dokładnie ciasto. Nie powinno być zbyt gęste i nie może mieć grudek mąki. Wlej je do foremki i piecz godzinę. Jak zwykle najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ciasto odstaw do wystygnięcia.


Cukier puder przesiej przez sito. Wyciśnij odrobinę soku z pomarańczy i utrzyj lukier. Sok dodawaj kropelkami, bo odrobina za dużo może za bardzo rozrzedzić lukier. Udekoruj ciasto.

SMACZNEGO!

Komentarze