Domowy makaron kojarzy mi się z kolejnym kręgiem wtajemniczenia w arkana kulinarnej sztuki. Z jednej strony jest to coś bardzo swojskiego, naturalnego i staroświeckiego. Z drugiej, w czasach kiedy na sklepowych półkach znajdziemy makaron każdego rodzaju, jest to pewna fanaberia. Pytanie tylko dlaczego? Przecież to takie proste. Dla mnie odprężające. Nawet skręcanie świderków może być świetną zabawą. (Sprawdziłam to ostatnio na sobie.) W domowym makaronie jest coś wyjątkowego. Mimo banalnych składników, jego zrobienie wymaga odrobiny wyczucia i czasu. Przydaje się też maszynka do makaronu, choć nie jest ona konieczna, ostry nóż też da radę. Nawet jeśli nie będziecie za każdym razem przygotowywać makaronu samodzielnie, warto zrobić to chociaż raz. Domowy makaron jest delikatniejszy niż sklepowy, możemy też nadać mu indywidualny charakter dodając ulubione zioła czy przyprawy.
SKŁADNIKI:
na ok. 6 porcji
- 400 g mąki pszennej
- 4 jajka (duże, od szczęśliwych kur)
- łyżeczka soli
- łyżka (albo i dwie!) ulubionych ziół (ja użyłam pietruszki)
- ewentualnie odrobina letniej wody
- mąka do podsypywania przy wałkowaniu
Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej misy. Zrób w niej krater i wbij do niego jajka. Dodaj sól i zioła. Zagarniaj mąkę z jajkami i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt suche możesz dodać odrobinę wody, a jeśli bardzo lepkie odrobinę mąki.
Wyrób gładkie, sprężyste, ale miękkie ciasto. Podziel je na 4 części, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
Podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cieniutkie placki. Zostaw je na ok. godzinę do przesuszenia. Po tym czasie pokrój ciasto w wybrane kształty ostrym nożem. Ja wybrałam średniej szerokości wstążki i świderki. Jeśli masz maszynkę będzie Ci dużo łatwiej.
Pokrojony makaron odłóż na ściereczki do czasu aż zupełnie wyschnie. Suchy możesz przechowywać w słoju przez wiele tygodni. Makaron gotuj w osolonej wodzie (1 litr wody na 100 g makaronu).
Świeży makaron możesz też od razu gotować, ale pilnuj aby go nie przegotować, bo potrzebuje tylko paru minut.
Jeśli chcecie przygotować pyszne domowe tagliatelle z kurczakiem i cukinią, zajrzyjcie do następnego (7) numeru magazynu eImperium. Przypominam, że możecie tam też znaleźć inne przepisy Babeczki i Ciacha.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz