Korzenny dżem dyniowy

Wiem, wiem, że to dopiero październik, ale w naszym domu pachnie już świętami. Wszystko za sprawą korzennego dżemu dyniowego. Jest obłędny! baaaaaardzo aromatyczny, intensywny. Uwielbiam go zarówno na kanapki, jak i do naleśników. Nadaje się też do przełożenia piernika czy jako dodatek do zimowego sernika. W sumie dla mnie nadaje się do wszystkiego a i tak najczęściej wyjadam go prosto ze słoiczka. Koniecznie musicie do wypróbować. Możecie użyć do niego dyni z halloweenowych lampionów (oczywiście jeśli nie stoją zbyt długo i miąższ dyni nie jest zepsuty).


SKŁADNIKI:

  • 2 kg dyni (ważona po obraniu)
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 przyprawy korzennej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kardamonu
  • 2 cukry żelujące 1:2
  • 1 szklanka wody
1,5 kg dyni pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dolej wodę i gotuj do miękkości, może się nawet trochę rozpadać.

Miękką dynię wyjmij łyżką cedzakową z garnka i zmiksuj na gładki mus. 


Pozostałą dynię pokrój w drobniutką kostkę i ugotuj w pozostałej po poprzednim gotowaniu wodzie. Kiedy kosteczki będą dość miękkie dodaj do nich dyniowy mus.  

Otrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Dodaj skórkę, sok i przyprawy do masy dyniowej.

Przecier dyniowy wymieszaj z cukrem żelującym i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Gorący dżem nałóż do słoików i zakręć. Odwróć słoiki do góry dnem i zostaw do wystygnięcia. Dla pewności możesz dżem zapasteryzować.

SMACZNEGO!


Komentarze