Pikle kanapkowe

Bardzo lubię urozmaicać zwykłe kanapki z szynką czy serem jakimś warzywem. Latem najchętniej wybieram pomidory, ale jesienią czy zimą trudno o aromatyczne, świeże jarzyny. Tu z pomocą przychodzą pikle. Przygotowane specjalnie na kanapki ogórki sprawią, że szybko i łatwo zmienimy nasze śniadanie w coś pysznego. Wiem, że sezon na ogórku gruntowe już się kończy i nie są one teraz najtańsze, ale wystarczy przygotować pikle z 1-2 kg warzyw, bo wystarczają na dość długo.


SKŁADNIKI:
na 4 średnie słoiki

  • 1,2 kg ogórków
  • 0,5 l wody
  • 0,3 l octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżka curry
  • ostra papryczka
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • kolendra
  • gorczyca
Ogórki przepłucz kilka razy, włóż do miski i zalej ciepłą wodą. Zostaw je na noc, a rano znowu przepłucz 2-3 razy. Dzięki temu mamy pewność, że sklepowe ogórki nie będą gorzkie po zakonserwowaniu, a czasami niestety takie bywają.

Umyte ogórki pokrój wzdłuż w plasterki i ciasno ułóż w słoikach. Do każdego słoika wsyp po 2-3 ziela angielskie i po ćwierć łyżeczki pieprzu, kolendry i gorczycy.

Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, na koniec dodaj curry. 


Ogórki zalej wodą z octem, wytrzyj gwinty i zakręć. Aby mieć pewność, że przetwory zachowają świeżość, zapasteryzuj je.

Pikle będą smaczne już po tygodniu, ale warto poczekać trochę dłużej.

SMACZNEGO!

Komentarze