Przecier pomidorowy to rzecz znana i używana w kuchni od dawna. Nikogo nie dziwi. Dlaczego więc nie używać innych przecierów warzywnych? Ostatnio koleżanka podrzuciła mi przepis na szybki i prosty przecier paprykowy. Pewnie od razu przyszedł Wam do głowy ajwar? Można powiedzieć, że to jego uproszczona wersja. Papryki się nie opieka, no i nie ma bakłażana. Taki przecier można zjeść po prostu na kanapce, ale można też wykorzystać go do gulaszu czy zupy.
SKŁADNIKI:
- 3 kg papryki (ważone po odpestkowaniu)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli
- 5 ostrych papryczek
- główka czosnku
- 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 200 ml octu
- 3 liście laurowe
- 1 opakowanie bazylii suszonej
- 1,5 łyżeczki pieprzu
Paprykę (ze skórką), olej, cukier, sól, papryczki i czosnek zmiel w maszynce lub zblenduj na gładką masę. Przelej wszystko do dużego garnka i gotuj ok. pół godziny.
Dodaj do garnka koncentrat, ocet i przyprawy i gotuj kolejne pół godziny.
Gorący przecier nałóż do słoików, upewnij się, że gwinty są suche i zakręć. Odwróć słoiki do góry dnem i zostaw do wystygnięcia. Dla pewności możesz później przecier zapasteryzować.
Komentarze
Prześlij komentarz