Przecier paprykowy

Przecier pomidorowy to rzecz znana i używana w kuchni od dawna. Nikogo nie dziwi. Dlaczego więc nie używać innych przecierów warzywnych? Ostatnio koleżanka podrzuciła mi przepis na szybki i prosty przecier paprykowy. Pewnie od razu przyszedł Wam do głowy ajwar? Można powiedzieć, że to jego uproszczona wersja. Papryki się nie opieka, no i nie ma bakłażana. Taki przecier można zjeść po prostu na kanapce, ale można też wykorzystać go do gulaszu czy zupy.


SKŁADNIKI:

  • 3 kg papryki (ważone po odpestkowaniu)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli
  • 5 ostrych papryczek
  • główka czosnku
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml octu
  • 3 liście laurowe
  • 1 opakowanie bazylii suszonej
  • 1,5 łyżeczki pieprzu

Paprykę (ze skórką), olej, cukier, sól, papryczki i czosnek zmiel w maszynce lub zblenduj na gładką masę. Przelej wszystko do dużego garnka i gotuj ok. pół godziny. 


Dodaj do garnka koncentrat, ocet i przyprawy i gotuj kolejne pół godziny. 

Gorący przecier nałóż do słoików, upewnij się, że gwinty są suche i zakręć. Odwróć słoiki do góry dnem i zostaw do wystygnięcia. Dla pewności możesz później przecier zapasteryzować.


SMACZNEGO! 

Komentarze