Capriciosa (pizza z szynką i pieczarkami)

Pizza to jedno z ulubionych dań Ciacha. Kiedy pytam go co chciałby zjeść, zazwyczaj wybiera coś z kuchni włoskiej, a na szczycie jego listy zawsze jest pizza. Niestety jego ulubiona to ta w wersji amerykańskiej: na grubym cieście, z ogromną ilością składników i keczupem. Brrrrr... Jako zwolenniczka klasyki i poszanowania kulinarnej tradycji, staram się przekonać Ciacha do prawdziwej pizzy rodem z Italii. Cieniutkie, aromatyczne ciasto i zaledwie kilka, ale dobrej jakości, dodatków. Pizza, mimo, że potrzebuje trochę czasu, to dość szybkie danie, bo można je rozłożyć na kilka etapów i w ostatniej chwili złożyć w całość.


SKŁADNIKI:
na pizzę o średnicy 35 cm
  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ok. 0,5 - 0,75 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka ulubionych ziół (tymianek, oregano, bazylia)
  • 0,5 kg soczystych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka usiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka usiekanej zielonej cebulki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 200 g surowej wędzonej szynki
  • 100 g startej mozzarelli lub twardego sera żółtego
Jeśli masz dobry mikser, to zrobienie ciasta będzie bardzo łatwe. Do misy wrzuć mąkę, drożdże i sól. Wymieszaj wszystko. Dodaj oliwę i włącz mikser na średnie obroty. Powoli dolewaj wodę, najlepiej po łyżce, bo nigdy nie wiadomo ile ostatecznie jej potrzeba. Ciasto powinno być miękkie, jednolite i elastyczne. Wyrabiaj je przez kilka minut.

Jeśli nie masz miksera, to nie problem. Mąkę wymieszaj z drożdżami i solą i wysyp na stolnicę. Dolewaj powoli wodę i zagniataj rękoma ciasto. 

Kiedy osiągniesz pożądaną konsystencję, przełóż ciasto do wysmarowanej oliwą, dużej misy. Przykryj ją folią aluminiową lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). 

Jeśli nie jest zbyt ciepło, możesz włożyć ciasto do wyrastania do piekarnika. Nastaw go na 35°C. W takiej temperaturze wystarczy ok. 30 minut. Jeśli temperatura otoczenia jest niższa, to wyrastanie może trwać ponad godzinę.

Kiedy ciasto wyrasta, możesz przygotować dodatki. Zacznij od sosu. Pomidory pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pomidory i duś aż się rozgotują. Zupełnie miękkie pomidory przetrzyj przez sito. Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę, zmiksuj je wcześniej blenderem. Gładką masę przelej do rondelka, przypraw i gotuj aż większość wody odparuje, a sos będzie miał konsystencję niezbyt gęstego keczupu.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, posól je delikatnie i podsmaż na złoty kolor. Gotowe przełóż do miseczki.

Szynkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż chwilkę na patelni po pieczarkach.



Kiedy ciasto wyrośnie możesz działać dalej. Najpierw nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę (u mnie to 280°C), grzanie góra-dół, włóż do niego kamień do pizzy lub zwykłą blachę do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto rozciągnij w rękach. Na papierze do pieczenia uformuj duże koło (największe jakie zmieści się na Twoim kamieniu lub blaszce).  Możesz to zrobić rozciągają i ugniatając ciasto lub za pomocą wałka. Każdy sposób jest dobry. Na brzegach ciasta uformuj trochę grubsze rant.

Ciasto posmaruj sosem pomidorowym pozostawiając 1-2 cm wolnego brzegu. Posyp serem, szynką i ułóż pieczarki.



Z pieca ostrożnie wyjmij kamień lub blachę. Przełóż pizzę na papierze na kamień i wsuń do piekarnika. W zależności od temperatury i grubości ciasta, pizza będzie się piekła od 10 do 15 minut. Upieczona będzie lekko brązowa na brzegach, a ser będzie wyraźnie roztopiony. 

Pizzę wyjmij z pieca, pokrój i podaj bliskim.

SMACZNEGO!


Komentarze