Chlebek bananowy to jeden z tych wypieków, który stał się w Polsce popularny wraz z pojawieniem się mody na brytyjskie gwiazdy kulinarne. Lubię to ciasto bo spełnia wszystkie warunki idealnej słodkości do popołudniowej herbaty. Jest łatwe w przygotowaniu, pozwala zużyć przejrzałe banany, i jest przepyszny. Inspiracją dla mojego chlebka bananowego jest przepis Nigelli Lawson z Jak być domową boginią. Trochę go zmodyfikowałam, bo spora ilość orzechów w oryginalnym przepisie zdecydowanie nie przypadła do gustu niektórym domownikom (przodował w tym oczywiście Ciacho!).
SKŁADNIKI:
- 50 g rodzynek
- 50 ml amaretto
- 175 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 125 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 300 g rozgniecionego banana (3 średnie sztuki)
- 0,5 twardego jabłka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
Piekarnik nastaw na 170°C. Keksówkę (23 x 13 cm) wyłóż papierem do wypieków lub wysmaruj masłem.
Rodzynki zalej amaretto i zagotuj. Odstaw je do wystygnięcia i nasączenia.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Obierz jabłko i pokrój w niedużą kostkę.
Rozpuść masło w rondelku. Do jeszcze ciepłego dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Kiedy mikstura przestygnie dodaj do niej jajka i wymieszaj dokładnie. Dodaj też banany, jabłko i odciśnięte rodzynki (zachowaj płyn, będzie jeszcze potrzebny!). Wymieszaj wszystko.
Do mokrych składników dodaj suche, najlepiej w 3-4 częściach i wymieszaj ciasto. Gotową masę wlej do foremki i wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 15 minut. Po godzinie sprawdź patyczkiem czy chlebek jest już upieczony, jeśli nie, zostaw go jeszcze w piekarniku.
Upieczony chlebek odstaw do wystygnięcia. Kiedy będzie już chłodny przygotuj polewę. Do rondelka z amaretto pozostałym po moczeniu rodzynek dolej mleko i postaw na małym ogniu. Dodaj masło orzechowe i mieszaj wszystko aż będzie jednolite (oczywiście kawałki orzechów pozostaną). Gotową polewą polej chlebek.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz