Lubię krewetki. Łączą w sobie ciekawą konsystencję i smak morza. Ciacho oczywiście "tych robali" nie znosi, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Więcej zostaje dla mnie ;) Makaron z krewetkami to klasyka. Wystarczy kilka prostych składników i mamy pyszny obiad. Jeśli nie macie czarnego makaronu, możecie użyć każdego innego tagliatelle. Zazwyczaj kupuję krewetki wcześniej obgotowane, są łatwiejsze w przygotowaniu, bo wystarczy je obrać i chwilkę podsmażyć. Świeże skorupiaki trzeba smażyć dłużej.
SKŁADNIKI:
2 porcje
- 8-10 całych krewetek, wcześniej obgotowanych
- 50 g boczku
- 1/2 małego pora
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 limonki
- 1 awokado
- 1/2 ostrej papryczki
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka siekanej zielonej cebulki
- 200 g tagliatelle barwionego sepią
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1/2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- kawałeczek selera
Krewetki obierz z pancerzy, oderwij główki i ogonki. Mięso odłóż, a resztę wrzuć do garnka. Obierz marchew, pietruszkę i seler i dodaj do pancerzy. Zalej wszystko wodą (maksymalnie do przykrycia składników) doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez pół godziny. Bulion przelej przez sito.
Makaron ugotuj al dente. Natnij grzbiety krewetek i usuń jelito (czarna, widoczna żyłka). Trzeba to zrobić bardzo starannie!
Pokrój boczek i por w małe plasterki. Posiekaj papryczkę i czosnek. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek, por, papryczkę i czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj krewetki i smaż aż się ładnie zrumienią.
Kiedy krewetki będą zrumienione, dodaj makaron. Dolej ćwierć szklanki bulionu z pancerzy i gotuj przez chwilę. Dodaj mascarpone, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Awokado pokrój w plastry. Nałóż makaron na talerz, ułóż awokado i skrop wszystko sokiem z limonki i posyp cebulką.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz