Owsiankowy mus na dzień dobry


Czasami budzę się rano i nie mogę zdecydować co chciałabym zjeść na śniadanie. Otwieram lodówkę raz, drugi, trzeci, przeglądam szafki i nic. Najgorzej jest w wolne dni, kiedy wiem, że mam czas. Snuję się wtedy po kuchni czasem i godzinę zanim ostatecznie na talerzu wyląduje jakiś posiłek. Ratunkiem w takich chwilach jest mus (lub też koktajl, bo w sumie nie mogę ostatecznie zdecydować czym jest ta potrawa), który łączy kilka moich ulubionych elementów. Można go przygotować dzień wcześniej i rano zjeść szybkie, ale smaczne i sycące śniadanie, albo leniwie przygotować tuż przed zjedzeniem, najlepiej słuchając ulubionej muzyki.


SKŁADNIKI:
na jedną śniadaniową porcję lub dwie przekąski
  • 0,5 mango
  • 0,5 jabłka
  • 0,5 kubeczka jogurtu
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej (lub zwykłej rozpuszczalnej)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 korzenne ciasteczko
Owoce pokrój na kawałki. Płatki owsiane, masło orzechowe, kawę i cukier wymieszaj z jogurtem. 

Mieszankę jogurtową i owoce wrzuć do blendera i zmiksuj na możliwie gładki mus. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.


Tuż przed podaniem posyp mus pokruszonym ciasteczkiem.

SMACZNEGO!

Komentarze