Wszystko wskazuje na to, że ten rok wiele w moim życiu zmieni. Będą to zmiany pozytywne (mam taką nadzieję), ale wymagają pracy i czasu. Od kilku tygodni walczę więc z ciągłym zmęczeniem i brakiem czasu. Aby zwiększyć moje szanse w tej (nierównej) walce, dostałam od mojej kochanej Mamy szybkowar. Dość sceptycznie podeszłam do tego urządzenia, obawiałam się, że to tylko kolejny sprzęt, który będzie się kurzył na półce. Biję się w pierś i pokornie przepraszam za mój sceptycyzm. Uwielbiam to ustrojstwo! Jeśli tylko macie okazję, zaopatrzcie się w szybkowar. Już wiem, że dzięki temu mogę codziennie jeść świeży obiad i nie muszę poświęcać na to pół dnia. Ostatnio po pracy wpadłam głodna do domu, a 40 minut później na stole wylądował pyszny gulasz wołowy, miękki i aromatyczny. Czujecie to?! 40 minut z krojeniem warzyw i mięsa!!! No ok, grzyby zalałam wodą rano.
SKŁADNIKI:
- 500 g dobrej wołowiny na gulasz
- 20 g suszonych prawdziwków + szklanka wody do namoczenia
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka intensywnego bulionu wołowego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub mniej, jeśli wolisz łagodne smaki
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody
- szklanka kaszy jęczmiennej + woda i sól do gotowania
Rano, lub nawet dzień wcześniej zalej szklanką zimnej wody suszone grzyby.
Mięso oczyść i pokrój w kostkę 2x2 cm i oprósz odrobiną soli i pieprzu. Pokrój drobno cebulę. Grzyby odciśnij z wody (nie wylewaj jej!) i pokrój w mniejsze kawałki.
W szybkowarze rozgrzej olej, kiedy będzie gorący wrzuć mięso i chwilę obsmaż z każdej strony. Dorzuć cebulę i grzyby i smaż przez chwilkę (ok. 2 minuty). Wlej wodę z moczenia grzybów i bulion. Zamknij szybkowar i ustaw odpowiedni tryb (w moim jest to po prostu opcja "mięso").
W międzyczasie ugotuj na sypko kaszę jęczmienną.
Kiedy minie czas gotowania, ostrożnie otwórz szybkowar i przypraw gulasz. Jeśli chcesz go zagęścić, rozrób mąkę w odrobinie zimnej wody i stale mieszając wlej do gulaszu. Pamiętaj, że po zagęszczeniu mąką, potrawa musi się zagotować.
Gulasz podaj z kaszą jęczmienną i domową surówką lub buraczkami.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz