Zimą często mam ochotę na zapiekanki. Kojarzą mi się z gorącym, pożywnym i prostym daniem. Kiedy ostatnio zapytałam Ciacha co by chciał na obiad, wspomniał właśnie o zapiekance. Po szybkim przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić danie inspirowane hiszpańską tortillą. Zapiekanki ziemniaczane wymagają trochę więcej czasu, ale warto, bo są przepyszne.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 0,7 kg ziemniaków
- 1 kiełbaska chorizo
- 0,3 kg piersi z kurczaka
- 0,5 cebuli
- 1 szklanka tartego sera (wymieszałam parmezan i cheddar)
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej)
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
marynata do kurczaka:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka tymianku
- 0.5 łyżeczki czosnku w proszku
- 0,25 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól (ilość według uznania, ja dałam 0,5 łyżeczki)
Przygotuj marynatę do mięsa. Wymieszaj po prostu wszystkie składniki. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę i dokładnie pokryj marynatą. Odstaw mięso na czas przygotowywania pozostałych składników.
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 0,7-1 cm. Ugotuj je tak, żeby nadal były trochę twarde.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kiełbaskę w półplasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki marynaty z kurczaka. Wrzuć mięso i usmaż na złoty kolor. Zdejmij kurczaka z patelni, wrzuć na nią kiełbaskę i cebulę. Podsmaż aż cebula się zeszkli, a kiełbaska zarumieni.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej pozostały ze smażenia tłuszcz. Wyłóż warstwę ziemniaków, następnie kiełbaskę z cebulą, znowu ziemniaki i na koniec kurczak.
Jajka rozbełtaj w misce. Dodaj do nich ser i przyprawy. Masą jajeczną zalej zapiekankę. Naczynie włóż do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut. Zapiekanka będzie gotowa kiedy jajka zupełnie się zetną, a wierzch będzie ładnie zarumieniony.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz