Zapiekanka ziemniaczana inspirowana hiszpańską tortillą

Zimą często mam ochotę na zapiekanki. Kojarzą mi się z gorącym, pożywnym i prostym daniem. Kiedy ostatnio zapytałam Ciacha co by chciał na obiad, wspomniał właśnie o zapiekance. Po szybkim przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić danie inspirowane hiszpańską tortillą. Zapiekanki ziemniaczane wymagają trochę więcej czasu, ale warto, bo są przepyszne. 



SKŁADNIKI:


  • 0,7 kg ziemniaków
  • 1 kiełbaska chorizo
  • 0,3 kg piersi z kurczaka
  • 0,5 cebuli
  • 1 szklanka tartego sera (wymieszałam parmezan i cheddar)
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej)
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
marynata do kurczaka:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0.5 łyżeczki czosnku w proszku
  • 0,25 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól (ilość według uznania, ja dałam 0,5 łyżeczki)
Przygotuj marynatę do mięsa. Wymieszaj po prostu wszystkie składniki. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę i dokładnie pokryj marynatą. Odstaw mięso na czas przygotowywania pozostałych składników.

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 0,7-1 cm. Ugotuj je tak, żeby nadal były trochę twarde.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kiełbaskę w półplasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki marynaty z kurczaka. Wrzuć mięso i usmaż na złoty kolor. Zdejmij kurczaka z patelni, wrzuć na nią kiełbaskę i cebulę. Podsmaż aż cebula się zeszkli, a kiełbaska zarumieni.


Na dno naczynia żaroodpornego wylej pozostały ze smażenia tłuszcz. Wyłóż warstwę ziemniaków, następnie kiełbaskę z cebulą, znowu ziemniaki i na koniec kurczak.

Jajka rozbełtaj w misce. Dodaj do nich ser i przyprawy. Masą jajeczną zalej zapiekankę. Naczynie włóż do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut. Zapiekanka będzie gotowa kiedy jajka zupełnie się zetną, a wierzch będzie ładnie zarumieniony.

SMACZNEGO!


Komentarze