Robiąc polewę na torcik czekoladowo śmietankowy jak zwykle zrobiłam wszystkiego za dużo. Jak jednak wiemy, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. No i mi wyszły trufle. Słodkie, rozpływające się w ustach czekoladki. Mają bardzo bogaty smak, szczególnie jeśli dodamy odrobinę alkoholu. Trufle to nie tylko świetny deser ale też doskonały pomysł na prezent. Ciacho zdecydowanie woli czekoladki obtoczone w cukrze, ja wciąż się waham, bo obie wersje mają swoje plusy. Musicie wybrać sami.
SKŁADNIKI:
- 70 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej
- 100 g mascarpone
- 150 g śmietany 36 lub 30 %
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- ewentualnie drobno starta skórka pomarańczowa
- kakao i cukier puder do obtoczenia trufli
Śmietanę i czekoladę włóż do garnka i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści, jeśli chcesz, w tym momencie dodaj skórkę z pomarańczy. Lekko przestudź masę.
Do kremu czekoladowego dodaj serek mascarpone, kakao i cukier puder. Utrzyj wszystko na gładką masę. Jeśli będzie bardzo gęsta i "sucha" możesz dodać łyżeczkę śmietany. Masę truflową wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzoną masę formuj w kulki wielkości orzecha i obtaczaj w kakao lub cukrze pudrze. Trufle przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!
UWAGA: Do masy truflowej można dodać pół kieliszka amaretto lub innego smakowego alkoholu, ale wtedy czekoladki nie nadają się dla dzieci.
Komentarze
Prześlij komentarz