Pod koniec października spotykamy się zwykle z przyjaciółmi na Dziadach, zwanych też czasem Halloween. Przebieramy się wtedy za nasze ulubione postacie i bawimy jak dzieci. Każdy przygotowuje też coś pysznego do jedzenia. Mi zwykle przypadają w udziale ciasta. No i zawsze musi to być coś dyniowego. W tym roku sprawa trochę się skomplikowała, bo uszkodziłam sobie nadgarstek i musiałam przygotować ciasto jedną ręką, postawiłam więc na klasykę. Dyniowy sernik. To bardzo proste ciasto można łatwo zrobić w mikserze, wystarczy w odpowiedniej kolejności wrzucać składniki, a sernik zrobi się sam.
SKŁADNIKI:
- 900 g zmielonego białego sera
- 400 g purée z pieczonej dyni (z tego przepisu)
- 250 g mascarpone
- 170 g cukru
- 50 g cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 jajka
- 300 g markiz lub innych kruchych ciastek z kremem (użyłam orzechowych ciastek hit)
- 80 g masła
Piekarnik nastaw na 180°C. Tortownicę (∅ 24 cm) wyłóż na dnie papierem do wypieków, a brzegi wysmaruj masłem.
Masło roztop i odstaw do przestudzenia. Markizy zmiel w blenderze na proszek i wymieszaj dokładnie w topionym masłem. Ciasteczkową masą wyłóż dno i brzeg tortownicy (co najmniej do połowy wysokości).
W misie miksera zmiksuj ser z mascarpone i purée z dyni. Kiedy masa będzie jednolita, dodaj cukier i cukier waniliowy. Uwaga, jeśli używasz sklepowego cukru wanilinowego, to wystarczy 1 opakowanie, resztę zastąp zwykłym cukrem.
Wymieszaj mąkę ziemniaczaną i budyń i wsyp do sera. Zmiksuj. Dodaj jajka i wyrób wszystko mikserem na gładką masę.
Wylej serową miksturę na ciasteczkowy spód i włóż ciasto do piekarnika na ok. 1 godzinę. Sernik najlepiej piec z grzaniem od góry i dołu, ale bez termoobiegu. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowy.
Upieczony sernik odstaw do wystygnięcia i stężenia. Zazwyczaj zajmuje to ok. 4 godzin, więc zaplanuj pieczenie odpowiednio wcześniej. Możesz też wystudzony sernik włożyć na ok. godzinę do lodówki.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz