Zupa gulaszowa z kluseczkami

Zupa gulaszowa z kluseczkami to jedno z moich ulubionych dań jesienią i zimą. To łatwa potrawa, która świetnie rozgrzewa i poprawia humor, szczególnie kiedy na dworze hula wiatr i chłód. Brytyjczycy takie potrawy, bardzo słusznie z resztą, nazywają comfort food. Są to łatwe do przygotowania, trochę nostalgiczne posiłki, które nie tylko sycą, ale też zwalczają chandrę czy jesienne przygnębienie. To jedzenie które sprawia, że czujemy się błogo nie tylko ciałem, ale też duszą. Gotowi do gotowania? 


SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg wieprzowiny na gulasz
  • 300 ml przecieru paprykowego (z tego przepisu)
  • 0,5 małego kalafiora
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 2 pomidory
  • 1 l bulionu warzywnego lub wołowego
  • 0,5 strączka ostrej papryczki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko "0"
  • 3 łyżki mąki
Cebulę obierz i pokrój w średnią kostkę. Kalafior podziel na małe różyczki, a łodygę pokrój na kawałki. Oczyść paprykę i marchew i pokrój w kostkę. Pomidory obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Mięso pokrój na nieduże kawałki (1,5 x 1,5 cm). 

W sporym garnku rozgrzej olej i wrzuć wieprzowinę. Podsmażaj ją przez chwilą, aż się zrumieni. Później wrzuć cebulę i też chwilę podsmaż. W następnej turze wrzuć do garnka paprykę i pomidory. Smaż wszystko przez ok 10 minut. 

Do podsmażonych warzyw z mięsem wlej przecier paprykowy i dorzuć kalafior. Przykryj garnek i duś potrawę przez 10 minut.

Posiekaj drobno ostrą papryczkę i dodaj ją do reszty dania. Następnie wlej bulion, przypraw wszystko papryką, rozmarynem i tymiankiem i gotuj na małym ogniu aż mięso i warzywa będą przyjemnie miękkie. Dopraw zupę solą i pieprzem.


W miseczce rozbełtaj jajko, odrobinę je posól. Dodaj część mąki i wymieszaj. Następnie dodaj kolejną porcję mąki i znów wymieszaj. Powtarzaj to aż uzyskasz gęste ciasto (nie tak zbite jak np. na pierogi, ale dość jednolite żeby formować kluseczki). Małą łyżkę zanurz w zupie, a później nabieraj nią odrobinę masy i wkładaj do zupy. W ten sposób zrób kluseczki kładzione z całego ciasta. Pozostaw zupę na ogniu jeszcze na 5-10 minut. Podawaj gorącą.

SMACZNEGO!

Komentarze