Wielkanoc na ostatnią chwilę

Święta, poza przeżyciami duchowymi, to także okazja do biesiadowania. Nie oszukujmy się, większą część niedzieli i poniedziałku spędzimy przy stole. Zaczniemy z samego rana odświętnym śniadaniem. Wielkanocne śniadanie rządzi się wieloma zasadami. Na stole nie może zabraknąć jajek, kiełbasy, chrzanu i chleba. Ale to nie wszystko. W każdym domu kultywuje się także rodzinne tradycje wielkanocne. U mnie zawsze zajadamy się sałatką ze święconki. Od kilku lat piekę też mazurka kajmakowego i drożdżową babę. Żeby jednak nie było bardzo nudno, staram się co jakiś czas poszukać nowego przepisu na świąteczny smakołyk. W tym roku na pewno przygotuję masło rzeżuchowe. Wypróbowałam je kilka dni temu i wiem, że będzie częstym gościem w naszej lodówce. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a zwykłe kanapki zmienia w coś przepysznego.


SKŁADNIKI:
na śniadanie dla 4 osób
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka posiekanej drobno rzeżuchy
  • pieprz i sól do smaku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. To tyle. Prosto, szybko i pysznie. 


Przepis na sałatkę ze święconki znajdziesz w ostatnim numerze magazynu eImperium na stronie 38

Na moim świątecznym stole znajdą się też:


WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT!

Komentarze